Referenties

Ook ik ben ineens stukken zekerder van mezelf, kun je nagaan hoe we gegroeid zijn over een jaar.

~ Mandy Stoop

Na diverse opleidingen ben ik bij Monya en haar Gelukkige Ruiter Academy gekomen om daar het Expert Ruitercoach traject te doorlopen. Dit is een enorme verrijking voor mijn kennis geweest.

~ Colette Nummerdor

Een super toffe en gave academie waar je je echt welkom voelt! Laatst de livestream gevolgd. Naderhand nog telefonisch contact gehad met Monya en wat een hele eerlijke, fijne en vooral meedenkende toffe vrouw! Monya kijkt echt naar de behoefte van een eventuele nieuwe kandidaat en wat daar het beste op aansluit!

~ Lindsay Janssen

Oprecht, praktisch, paardvriendelijk, mensvriendelijk, deskundig. kortom: Top!

~ Jelly Paulusma

In December ben ik 3 dragen op trainingskamp geweest bij Monya met mijn 6 jarige merrie. Doordat zij een enorme groeispurt heeft gehad en 1.78m hoog is, heeft zij heel erg de tijd nodig om te groeien en sterk te worden. Monya heeft voor ons een programma op maat opgesteld, waar zij zowel rekening heeft gehouden met mijn wensen, als met het kunnen van Freule.

Freule is een heel lief, eerlijk paard. Ze leert snel, maar zodra ze iets moeilijk vind, probeert ze hier altijd voor te vluchten door te duwen en te rennen. Ik heb Monya gevraagd of ze mij wilde helpen om vanaf de grond met haar te trainen. Door verschillende zijgangen vanaf de grond te oefenen heb ik nu handvaten meegekregen hoe ik Freule vanaf de grond sterker kan maken en meer kan rechtrichten. Daarbij helpt dit mij om de zijgangen onder het zadel te kunnen bevestigen.

Freule is een paard met veel aanleg, waardoor sommige instructeurs te veel van haar willen vragen, zonder dat haar grote lichaam dat aankan. Ik vind het vooral belangrijk dat ik zo lang mogelijk van mijn paard kan genieten en rust en tijd is hierbij essentieel. Monya kijkt vooral naar wat ruiter en paard nodig hebben en voor mij het aller belangrijkste is dat zij rekening houd met de grenzen die het paard aangeeft. Je merkt dat ze veel verstand heeft van het vak en gaat met volle liefde, rust en geduld aan het werk. Echt super leuk om daar naar te kijken! Ik heb hele gezellige en leerzame dagen gehad bij Monya en hoop snel weer een keer met haar aan de slag te kunnen.

~ Priscilla Buijs

Bij deze wil ik Monya van harte aanbevelen.

Sinds 2015 is zij op wekelijkse basis  een vaste waarde m.b.t advies en instructie op onze revalidatie stal en noodopvang voor de Dierenbescherming. De manier waarop zij de paarden en mensen benadert is zeer professioneel en altijd open en eerlijk. Wat ik zo fijn vind is dat ze altijd in oplossingen denkt, waarbij welzijn van mens en dier natuurlijk voorop staat.

De prijs kwaliteitsverhouding is tevens een pré,  ze blijft voor ons goed betaalbaar, waardoor we haar als vaste trainer aan onze stal kunnen verbinden.

Wij wensen Monya heel veel succes met haar nieuwe opleidingstraject.

~ Frederique Stravers

Monya heb ik jaren geleden voor het eerst ontmoet op ’t Balingehof, dat zij toen samen met haar ex-man runde. Ik heb haar les zien geven en wat mij het meest opviel was de rust. Monya is heel duidelijk, maar zonder het geschreeuw en de drukdoenerij die daar vaak bijhoort. En met die rust zie je iedere ruiter en ieder paard beter worden.

Toen ik vorig jaar een paard met een verleden kocht, wist ik meteen dat Monya degene was die ik nodig had. Zoals ik het tegen haar gezegd heb: “Mijn lijstje met mensen die ik mijn paard zou toevertrouwen is erg kort en jij staat met stip bovenaan.” En zo ontmoette ik Monya na jaren opnieuw. En maak ik haar nu heel intensief mee. Mijn waardering voor haar is daarmee alleen maar gegroeid. Niet alleen werd bevestigd wat ik al wist, dat Monya ongelofelijk goed is met paarden. Het is prachtig te zien hoe ze zoekt naar een ingang om te kunnen communiceren met mijn niet bepaald makkelijke paard. En die ook vindt.

Maar ik zag nu ook hoe goed Monya is met mensen. Hoe ze niet oordeelt zoals bijna iedereen doet, maar juist begripvol is over de vorige eigenaar van mijn paard. Hoe ze feilloos weet in te schatten waar mijn eigen sterktes en zwaktes liggen. En hoe ze mij dus kan helpen zodat ik weer mijn paard kan helpen. Maar wat ik misschien wel het mooiste vind aan Monya is haar nuance en flexibiliteit. Ze heeft een plan, maar als het plan niet werkt, wijkt ze ervan af. Om op een andere manier toch haar doel te bereiken. Bij haar zijn regels er niet omdat dat nou eenmaal zo hoort of moet, regels zijn er omdat ze nut hebben en omdat ze werken. En dat is een verademing.

~ Jeanne Valk-Janssen

Monya is een gepassioneerd maar ook nuchter paardenmens. Dat zie je terug in haar lesgeven. Ze komt met eenvoudige oplossingen die ook voor een iets minder getalenteerde ruiter zoals ik goed navolgbaar zijn. Puttend uit haar enorme ervaring en vakmanschap helpt ze ruiter en paard echt een stap vooruit.

~ Stiekene Boerma

Na veel lessen te hebben gevolgd bij diverse instructrices, die allemaal een andere manier van rijden en omgaan met paarden hadden, raakte ik een beetje in de war welke richting ik op wilde. Toen kwam Monya Spijkhoven op mijn pad. Zij liet mij inzien dat alle manieren voor- en nadelen hebben en dat je beter alle goede kanten van die manieren eruit kunt pikken en vooral je gevoel moet volgen. Hierdoor rijd ik weer zelfverzekerd mijn rondjes.

Ook mijn dochter van 11 krijgt les van Monya. Door een paar lelijke vallen van onze pony was zij angstig geworden. In april 2015 hebben wij een paard gekocht. Het is een onzeker mannetje en vindt vooral “nieuwe” mensen op zijn rug erg spannend. Monya heeft deze combinatie stapje voor stapje aan elkaar laten wennen en binnen korte tijd vertrouwden zij elkaar compleet.

Monya is zo een instructrice waarvoor geen probleem onoplosbaar is. Ik vind haar een echte aanrader!

~ Ingrid van ’t Hof

Het zoeken in het rechtrichten en zoeken in een manier om Wo haar moeilijke lijf en sterke mind aan te spreken deed ons bij Monya uitkomen, die haar gewicht gewoon echt in goud waard is. Zo gaaf hoe Wo op haar reageert!

~ Lotte Doeven

Bedankt voor de fijne les, ik zie het weer positief in!

~ Djoeke Postema

Soms zou je willen dat ze sommige mensen kunnen klonen, daar zou Monya er dan 1 van zijn zodat we meer gebruik kunnen maken van haar professionaliteit.

~ Hetty Koning

Zo fijn, iemand te treffen die mijn gevoel en ideeën bevestigt en haarfijn weet hoe de vork in de steel zit… en… de vinger op de zere plek legt. Op en top paardenvrouw.

~ Lotte Doeven

Ik wil je nog even laten weten dat Gabe vandaag ZO GOED ging. Enorme schoudervrijheid. Heel bijzonder om te voelen! Ben erg blij met je!

~ Carolien Kocx Taekema

En braaaaaaf dat Unico hier in Spanje is! Jouw training heeft wonderen gedaan! Vandaag klaar om als volleerde hengst achter de dames aan te gaan (met zn allen los in de bak)… brullen… met zn voorbenen slaan… en ik stond er tussen en zei ‘uhuh, nee Unico’ en hij bleef netjes staan… Super blij!

~ Bianca Kersten

Monya geeft hele fijne lessen, kijkt naar wat je aankan en houdt rekening met je paard, geeft je vertrouwen en doet alles in rust! Ik heb meer zelfvertrouwen en plezier in het rijden door haar lessen gekregen.

~ Simone Zwaan-Groot

Monya helpt ons met het trainen van onze beide paarden. Onze mini shetlander weet ze elke keer weer te verrassen met een nieuwe uitdaging waardoor hij uitgegroeid is tot een vrolijke, evenwichtige pony. Vandaag heeft ons andere paard voor het eerst training van Monya gehad. Haar kennis, vakbekwaamheid, en vooral niet te vergeten haar humor en liefde op de manier hoe ze met paarden omgaat spreekt ons zeer aan.

~ Hetty Koning

Na een les van Horst Becker op Horse Event 2006 wilde ik les van hem gaan nemen en kwam daardoor terecht op ’t Balingehof. En daar bleef ik komen, ook toen Horst er geen les meer gaf.

Eerst voor een workshop met de Equisimulator (dat was een openbaring), maar toen mijn paard na een ongeluk en de daaropvolgende operatie in Emmeloord moest revalideren, heb ik de hulp van Monya ingeroepen. Zij heeft een soort van röntgenogen lijkt het wel en kon precies aangeven waar “het” zat toen ze mijn paard Rhea even had zien lopen. Omdat ik de revalidatie zelf toen niet aandurfde, heb ik Monya gevraagd om haar te revalideren.

Rhea is er weer helemaal bovenop gekomen, dankzij Monya en haar manier van rijden. Wat ik heel erg in Monya bewonder is haar stille zit en haar stille hand; zij kan echt op een paard zitten zonder het paard op wat voor manier dan ook te storen en de hulpen die ze geeft zijn vrijwel onzichtbaar. Ook lijkt ze alles te zien, maar kan daarnaast ook nog eens heel goed verwoorden wat ze ziet.

Als je les van haar hebt kan ze volkomen begrijpelijk uitleggen wat je aan het doen bent en waarom (en hoe) dat anders zou kunnen, met de focus op houding en zit en de inwerking van je hulpen. Ik ben blij dat ik Monya heb leren kennen en dat ik zoveel van haar heb mogen leren. Als ze in Friesland les gaat geven ben ik er bij !!!

~ Hannah Bouma

Na 2 weken van twijfel en verdriet over de toekomst van mijn fries Bas en ik plus de twijfel of ik mijn angst voor dat dominante en enge gedrag wel zal kunnen overkomen heb ik na mijn les vandaag weer alle vertrouwen! Ook Bas kan zo mak als een lammetje zijn, als IK maar het juiste doe en geen centimeter toegeef op het verkeerde moment. Monya je bent echt geweldig! Geduld en duidelijkheid geef jij in je lessen en je leest mij en Bas geweldig. Thanks dame.

~ Liza Hollingsworth-Gottlieb

Super training/les gehad vanuit de Biomechanica van het paard ipv vanuit het plaatje. Met een paard dat 100% voor je wilt werken, hoe trots kan je zijn op je witte vriend :).

~ Angela van Wooning

Heb dankzij Monya het vertrouwen weer terug in mijzelf en in mijn paardje. Aan den lijve ondervonden hoe ze ruiter en paard helpt!

~ Gerda Jochems

1.5 jaar geleden brak ik mijn rug bij een val van mijn paard. Het was goed mis. Twee heftige operaties en blijvende uitval in mijn linkerheup. Toen ik na flink zeuren na 7 maanden weer eens op mocht stappen (alleen opstappen) bleek ik doodsbang en liet mijn paard mij helemaal niet opstappen!

Ik googlede op “hulp bij rij-angst” want mijn angst zat heel diep, dat voelde ik direct. Ik kwam op Monya haar site en 2 weken later hadden wij een kennismaking. Ik durf nu na een jaar wekelijks les en intensieve begeleiding te zeggen dat ik zonder haar hulp nooit meer was opgestapt en dat het, bij wel opstappen, helemaal mis zou zijn gegaan.

Ik dacht voorheen een superband te hebben met mijn Fries, maar we hadden een hele slechte band. Monya heeft me enorm laten werken aan die band en heeft mij geleerd om op de juiste manier mijn paard te trainen vanaf de grond en onder het zadel. Het resultaat? Ik heb een ontspannen, extreem gehoorzaam en relaxed en superblij paard dat ZO aan de hulpen staat dat ik de hulp vaak niet eens hoef te geven.. eraan denken is al genoeg. En dat maakt dat ik zelfs met de uitval in mijn linkerheup gewoon nog super kan dressuren!!! En mijn angst is 95% verminderd!

Mijn doel is dit jaar weer samen met mijn beste vriend in de ring te verschijnen, alleen nu in totale harmonie. Zwevend door de bak!

~ Liza Hollingsworth-Gottlieb

Een aanrader!! Zo leuk om te doen en met een rugzak vol tools en tips en een grote glimlach op je gezicht ga je weer naar huis.

~ Simone Zwaan-Groot

Volgens mij hebben jij en Moya een verborgen toverstokje tijdens lessen; iedere keer weer komen er nieuwe ervaringen uit de toverdoos. Simpelweg magisch…..Dank je wel x1000.

~ Michelle Chesters

Nogmaals bedankt voor de geweldige bootcampweek. Ik vond het best spannend allemaal.
Vrijdag op weg naar huis had ik een big smile op mijn gezicht en heb vertrouwen om mijn angst, door meer inzicht, te overwinnen.

~ Anne-Marie

Wat een onvergetelijke dag met Monya en haar drie paarden. Drie hengsten maar toch heel verschillend: Amoroso (“opa”), Zahori (“ondeugend”) en Diesel (“kleine macho”). ’s middags heb ik gewerkt met Zahori; dit had ik ’s morgens zeer zeker niet gedurfd!
Eerst was Zahori aftastend, afwachtend en wist hij niet precies wat te doen. Waarschijnlijk merkte hij dat ik ernstig ziek ben. Vervolgens liet ik hem merken dat ik hem vertrouwde en erop rekende dat hij me zou beschermen en ervoor zou zorgen dat ik niet zou vallen. En dat heeft hij op buitengewoon liefdevolle en geduldige wijze gedaan. Nooit eerder heb ik op deze manier zo’n diepe band gevoeld met een onbekend dier. Nachten daarna heb ik nog van deze mooie en bijzondere ervaring met Zahori gedroomd en liep ik weer met hem in het rond.
Deze mooie ervaring ligt nu opgeslagen in mijn ziel en geeft me kracht voor wat komen gaat.
Monya en Zahori bedankt!

~ Lianne Leijten Diepstraten

Bij Monya heb ik de cursus NLP met paarden gedaan. Als er iemand is met een passie voor paarden, dan is het Monya!
Ik heb gewerkt met de 19 jarige hengst Amoroso alias “Opa”. Opa leerde mij letterlijk en figuurlijk de teugels in handen te nemen, duidelijk te communiceren, en dat velen mij dan zullen volgen. Een mooi compliment van mijn medecursisten was “a natural born leader”!
Monya en Amoroso bedankt!

~ Pieter van der Wel

Het is nu allemaal beetje bezonken. en ik vond de coachingssessie erg fijn! prettig om te voelen dat ik gewoon een verkeerde keus heb gemaakt. Nu moet dat gevoel van accepteren nog komen dat ik een fout heb gemaakt. dat is nog lastig, ik wil alles toch goed doen en dit lukte niet dat is nog moeilijk. Ik kom graag nog een keer bij je langs!

~ Corine Ligt

Vandaag voor de tweede keer les gehad van Monya, wat een topper is het. Precies de juiste snaar weten te raken waardoor mijn paard boven zichzelf uitstijgt (in alle rust en met pure lichaamsbeheersing). Ik ben er heel blij mee en Onirico toch wel. Bedankt Monya!

~ Kathleen Snippe

Ik heb een angstige kruising PRE en Monya helpt ons stap voor stap naar ontspannen aangespannen werken, want als mijn paard afgaat, krijg je ongelukken. Heel fijn om zo onze angsten te overwinnen!

~ Frederique Stravers

Als je iemand zoekt die weet hoe met angst om te gaan is het Monya wel. Heb het van heel dichtbij meegemaakt!​

~ Paulina Kwiatkowska

Onvergetelijke dag bij Monya Spijkhoven, NLP met paarden.
Moet nog even veel nadenken (en opschrijven) maar ben zo blij dat ik gegaan ben.

~ Anneke van Brakel

Het is jammer dat Monya zover weg woont want mijn PRE Seno wil elke dag lessen en ik ook…. is geen les maar een heerlijk uitje!

~ Roger Rutten

Lessen met Monya is compleet. Ze kijkt met gevoel naar het paard, de ruiter, de beweging en de gemoedstoestand van beiden. Ze weet te enthousiasmeren en de combinatie ruiter/paard een stap vooruit te brengen!

~ Annette Rijken

Ik ben al voor altijd een fan!!

~ Ingrid Geldof

Jij bent zo een ontzettend goed en puur mens, jij bent een voorbeeld voor vele anderen! En wellicht heb je daar geeneens weet van!

~ S. v. W.

Ze geeft je ook zo veel zelfvertrouwen dit deed me zoveel goed!

~ Annelise Breemersch

Wow Monya Spijkhoven, met diep respect… voor mij ben jij een ultieme uiting van authenticiteit en vrouw met een missie. Ik wens je alle geluk!

~ Corina Rossen

De enige persoon die ik mijn paard zou durven toevertrouwen ben jij! Wij genieten erg van jouw leerzame lessen!

~ Karin Kromhout

Ja, als je wilt leren rijden met gevoel, finesse en minder = meer dan ben je bij haar aan het juiste adres.

~ Astrid Noordhoek

Je hebt zoveel kennis en inzicht en creatieve oplossingen door een schat aan ervaring en gevoel voor paard en mens. Deel het met de wereld en de wereld wordt beter en wijzer. Hard nodig in paardenland!

~ L. L.

Een puur genoegen te zien hoe Monya met paarden communiceert en precies kan uitleggen wat ze doet.

Ted Evers
www.commitments.nl

~ Ted Evers

Monya heb ik leren kennen als iemand die met veel compassie paard en bijbehorend mens benaderd. Een gezonde relatie tussen mens en zijn/haar paard vormt bij haar de basis, en op deze basis wordt verder gewerkt aan het technisch rijkunstig verbeteren van zowel het paard als de ruiter.

~ Christl Briels

Vandaag een bijzondere en zeer boeiende dag gehad bij Monya in de NLP training met paarden. Wat een gave heeft ze toch om niet alleen paarden maar ook de mens in relatie tot het paard aan te voelen. Kan het iedereen aanbevelen.

~ Monica Zijlstra

Monya is iemand die zich kwetsbaar op durft te stellen voor een groot publiek! Ik had al veel respect voor Monya Spijkhoven maar na deze column is dat alléén maar gegroeid! We moeten gewoon durven onszelf te zijn en te accepteren dat de weg die we zelf kiezen de juiste is!

~ A. B.

Mijn paard is 14 en heeft helaas fysiek en mentaal een goede basistraining gemist. Daarnaast hij heeft problemen in de achterhand. Monya luistert naar je paard, en gebruikt in de training de mentale en fysieke situatie van dat moment. Ze zag in een paar minuten wat voor karakter hij heeft en dat blijkt heel behulpzaam in de training. Mijn paard heeft bij een vorige eigenaar een bit-trauma opgelopen waardoor hij met een trens heel zwaar te rijden is, nog geen enkele instructeur kon me daarmee helpen. Dankzij Monya’s duidelijke uitleg leer je oplossingsgericht rijden, en eerlijk naar je paard te blijven, zonder gebruik te maken van trucjes. Ik ben door haar veel flexibeler gaan rijden en voelen. Dankzij Monya hebben mijn paard en ik veel beter leren samenwerken waardoor onze band nog meer verbeterd is.

~ Patricia Scholder

Ik heb al een aantal lessen van Monya gekregen. Afgelopen twee keer een ‘zit’ les gehad. Een hele nieuwe wereld om te ontdekken. De laatste les mogen rijden met de ‘elastieken’, dit gaf mij kracht en stabiliteit. Daarnaast heb ik door de elastieken veel zelfkennis gekregen over wat ik zoal fout deed tijdens het rijden. Een hele goede ervaring.

Naast de lessen is Monya ook altijd bereid te helpen bij kleine en grote problemen en ze deelt met veel liefde haar kennis over de paarden, ze is een “wandelende paardenencyclopedie”! Een echte aanrader!

~ Milou Toetenel

Galan CXIV is mij meteen uit het oog verloren zodra hij Monya ziet of haar stem hoort. Mijn stoere (maar o zo onzekere) paard heeft veel houvast aan haar instructie. We zijn van voorhand- langzaamaan naar achterhandbelasting gegaan, zijn hele model is totaal veranderd en hij is een soepel, meewerkend paardje geworden dat echt lol in de dressuur heeft gekregen.

~ Vera Wayper

Iedere keer weer is het een feestje om een les van Monya te krijgen, zowel ik als mijn paard(en) zijn enorm blij met haar. Monya probeert het beste uit ruiter en paard te halen en dat op een ontspannen manier…

Ik en mijn paard(en) hebben al veel van haar mogen leren en hopelijk mogen wij nog heel veel van haar gaan leren!!
Monya bedankt voor jouw fijne lessen!

Groetjes Madieke, Olabo en Maestro.

~ Madieke Heemskerk

Vanaf de eerste dag dat ik op mijn jonge Lusitanoruin Ferro stapte heb ik begeleiding van Monya. Het was voor mij een best spannende nieuwe stap, een nieuw en vooral jong paard en nieuwe instructie.

Maar vanaf die eerste dag was het ook allemaal zo vertrouwd en zo vanzelfsprekend! Voor Ferro is elke les met Monya hard werken maar ook een feestje, en hetzelfde geldt voor mij. In kleine verantwoorde stapjes, kijkend naar paard en ruiter, werkt Monya met ons verder. Van een paard dat nog niks kon is Ferro onder Monya’s begeleiding in een jaar tijd doorontwikkeld naar een al veel stabieler paard dat zijn werk met plezier doet.

We kijken samen nog steeds weer uit naar elke volgende les, en we hopen dit natuurlijk nog heel lang te kunnen doen!

Monya bedankt voor alles wat je ons tot zover hebt bijgebracht!

~ Ellis van Kampenhout

Monya en ik werken al jaar en dag samen tijdens de minor Horse Business Management op de Stenden Hogeschool in Emmen. Ik heb haar leren kennen als een enthousiaste collega die goed bij de studenten ligt.

Els van der Meulen, Docent Stenden University

~ Els van der Meulen

Ik heb Monya leren kennen als een vrouw die, als mensen met hun paard bij haar komen voor raad, in no-time de vinger op de zere plek kan leggen (zowel bij de eigenaar als bij het paard).

Haar oplossingen voor mensen met paardenproblemen (of paarden met mensenproblemen, het is maar hoe je het bekijkt) zijn creatief, doeltreffend en altijd met respect voor paard en eigenaar.
Monya heeft veel kennis over gedrag en over de communicatie tussen mensen en paard. Haar kracht ligt in het overdragen van deze kennis, in het inzicht verschaffen en in het begeleiden van mensen naar een passende oplossing.

~ Dorien Reijnders

Monya is een geweldige paardenvrouw. Ze kan snel de interactie tussen mens en paard doorzien en interpreteren. Zij kijkt goed naar wat paard – paardenmens en of combinatie nodig heeft. Zij is creatief in het vinden van een oplossing die voor mens en dier goed resultaat geeft.

~ Jeanine van der Zijden

Ik heb de NLP paardendag als zeer prettig ervaren. Mijn angst om paarden te benaderen ben ik voor 99% kwijt en dat is al een goed begin. De afgelopen jaren ben ik enorm gegroeid in mijn persoonlijke ontwikkeling en heb ik mezelf behoorlijk onder de loupe genomen en veel geleerd en overwonnen. Het was leuk om de interactie te zien tussen paard en cursist en daarbij is Monya een vakvrouw van de bovenste plank. Deze cursus is een echte aanrader.

~ Patricia Swets

NLP met paarden! Fantastisch om te zien en te ervaren hoe je terugkrijgt van een paard van wat je geeft.

Ben je gestresst dan krijg je onrust terug. Zit je goed in je vel dan is dat herkenbaar voor het paard puur aan je lichaamstaal en is het paard bereid om je te volgen als je daarom vraagt.
Met veel inleving en onder zeer deskundige begeleiding van Monya hebben we een spiegel voorgehouden gekregen van de paarden. Puur instinctief en zonder oordeel laten zij zien wat er aan de hand is.

Een hele mooie ervaring op een mooie en koude dag.

Martin Liefting

~ Martin Liefting

Begin 2014 is bij mijn Friese merrie een kruisband blessure geconstateerd. We hebben er alles aan gedaan om haar te laten herstellen de afgelopen 11 maanden. Een aantal weken geleden mochten we rustig aan gaan revalideren. Dit hadden we nooit durven dromen na de diagnose in januari.

Vanaf dat moment zijn we terecht gekomen bij Monya. Zij heeft speciaal tijd voor ons gemaakt om mee te denken en te helpen om de revalidatie op te starten met mijn paard. Monya heeft jaren ervaring met het revalideren van paarden met blessures dus ik ben aan het goede adres bij haar. Samen met Monya zijn we gestart met het werken aan lange lijnen. Na controle bij de dierenarts mochten we weer langzaamaan gaan rijden. Samen met Monya hebben we een trainingsschema opgesteld om dit op te bouwen.

Monya heeft geduld, is enorm kundig en altijd bereid tussen de lessen door mee te kijken in het revalidatie proces. We hebben tot op heden heel veel geleerd van Monya en hopen in de toekomst als we weer mogen rijden, ook veel van haar te mogen leren onder het zadel.

~ Sabrina Gahrmann

Ik ben heel blij dat ik met Monya al 5 jaar kan samenwerken in de opleiding tot paardenhulpverlener! Zij weet mensen aan het denken te zetten, leert ze beter te kijken en te begrijpen. Ik zie hoe studenten veranderen in hun relatie tot het paard. En natuurlijk geldt dat ook voor mezelf, ik leer iedere keer weer bij door haar reacties. Ze weet gewoon zo veel en wat ze niet weet, voelt ze aan!

groet,
Josien Willemsen, docent NHL
http://hulpverleningspraktijkdevrijeteugel.wordpress.com/

~ Josien Willemsen

Al verscheidene malen had ik aandachtig aan de kant gezeten bij clinic’s van Monya op (barokke) paarden evenementen. Haar rustige manier van werken, i.c.m. haar grote kennis van de klassieke dressuur / academische rijkunst spraken mij erg aan.

Na de Paarden van de Zon in 2014 wilde ik niet meer alleen aan de kant zitten! Vester, mijn oude, trouwe maatje, en ik zijn nog maar kort geleden van start gegaan met Monya, maar er is voor mij al op zoveel momenten bevestigd dat ik nog zoveel kan leren van haar!
Op het moment van onze eerste les had mijn paardje net een sliding gemaakt in de wei, waarna de fysio een scheve wervel heeft moeten rechtzetten. We waren nog aan het opbouwen, en Vester had nog moeite met zijn balans op dat moment na de behandeling van de fysio, maar Monya viel moeiteloos middenin ons proces van revalideren en gaf ons precies de juiste handvatten en oefeningen om ons te helpen.

Door een ongeluk twee jaar geleden, waarbij mijn enkel flink kapot is geweest, heb ik tot een paar weken geleden niet met beugels kunnen rijden. Met mijn barebackpad heb ik deze jaren gelukkig wel kunnen doorrijden. Inmiddels heb ik mijn laatste operatie achter de rug en heb ik groen licht om weer met beugels te gaan rijden, dus gelijk mijn zadel afgestoft en na laten kijken/opnieuw opvullen, en gaan!! Dit bleek echter niet zo simpel, want na twee jaar alleen op ’n barebackpad rijden, kan ik je vertellen dat je niet zo weer even op een zadel wegrijdt.. Erg frustrerend als je voorheen toch best lekker in de rondte kon sturen en je nu ineens weer een beginner voelt.
Maar ook hier kon ik gelijk terugvallen op Monya. Met behulp van speciale elastieken om mijn lijf, hielp zij mij om weer te voelen waar ik mijn frame wil hebben, hoe ik de bewegingen van mijn paard met ’n zadel ertussen moet volgen zonder hem te storen en welke aandachtspunten ik me hierbij weer opnieuw eigen moet gaan maken. Wat een verademing om weer momenten te voelen wat voor mijn ongeluk zo automatisch ging: stabiel en doorlatend zitten en je laten dragen en meenemen in de bewegingen van je paard. Ik heb er na deze les weer alle vertrouwen in dat ik het weer voor elkaar ga krijgen terug te komen waar ik was voor mijn ongeluk.

Ik kan niet wachten om te ontdekken wat er allemaal nog meer te leren valt, wanneer mijn paardje en ik allebei weer zijn waar we waren voor mijn ongeluk, en misschien nog wel meer op de weg daar naartoe!! Hopelijk heb je nog lange tijd een plekje voor ons, Monya!!

~ Saskia en Vester

Ik wil je toch nog even complimenteren met de dag van gisteren. Het heeft me geraakt en dat merk ik eigenlijk nu pas. Moeilijk uitleggen wat datgene precies is, wat het dichtste in de buurt komt zijn dingen van mezelf, die heel confronterend zijn – ik heb, dat mag je best weten, een vrij turbulent verleden achter de rug en daar zo mijn mechanismen aan over gehouden – onder ogen kunnen zien, zonder dat het té pijnlijk werd.

Zelfs de opmerking van mijn moeder vanochtend, dat ze het maar raar vond om je door een beest te laten „behandelen” (haar tekst), deed me niets. En eigenlijk voor het eerst dat ik dat dacht en ook zei , zo van: Oke, mag jij vinden, voor mij was het heel erg bijzonder.

~ Anoniem

Enkele weken geleden ging ik op een zondagochtend vroeg wandelen… Ik had mijn iPhone meegenomen om een paar mooie plaatjes te schieten. Maar wat deed ik? In plaats van het genieten van de natuur en de ochtendstond, was ik mijn dictafoon aan het inspreken met al mijn bevindingen over de afgelopen drukke maanden…

Op een gegeven moment stop ik mijn telefoon in mijn linker jaszak ter hoogte van mijn borst en rits hem dicht. Enkele minuten later zie ik aan mijn rechterhand een wei met paarden… ‘iets’ trok me naar die paarden… en ik moest ineens aan Monya denken…

Ik klom over het prikkeldraad, en moest via een andere wei bij de paarden zien te komen, wat uiteindelijk lukte. Ik bleef veilig achter het hek staan en wachtte wie er op me af zou komen. En daar kwam ze… ik denk dat het een merrie is, maar dat weet ik niet eens zeker.

Even snuffelen aan elkaar…en wat doet ze als eerste? Ze ritst met haar mond mijn linker borstzak open… Ajjjj… dacht ik… daar zit mijn telefoon, maar ook mijn hart! Het paard zei tegen mij “luister naar je hart, denk aan je hart… maak je niet druk om dingen die je toch niet kan veranderen”…

Er vloeide menige traan toen ik de wei verliet. En nu ik dit schrijf overigens weer.

Een week later ga ik weer langs ‘mijn’ paard… en wat deed ze nu als eerste? Ze begint letterlijk te knabbelen aan mijn hoofd en aan mijn haar (toevallig ben ik nu werkzaam in de shampoos… hihi). De 2e “ajjjj” komt bij me op… weer een nieuw inzicht…

Ik moet naar mijn hart luisteren EN mijn hersens gebruiken! En niet zoals de afgelopen maanden mezelf lichamelijk en geestelijk bijna kapot werken met als gevolg allerlei fysieke klachten… rug… maagzuur… druk op de borst… pijnlijke voeten etc… etc…

Nu ga ik wekelijks op pad voor een mooie ontmoeting met het paard… ik heb geluisterd naar het paard… uhh ik bedoel ik heb geluisterd naar MEZELF!

Mijn opdracht met mijn huidige opdrachtgever is opgezegd, en het volgende project dient zich al aan. Gewoon vanzelf… als ik maar in mezelf geloof en dat uitstraal, geloven andere mensen ook in mij.

Het mooiste compliment kreeg ik gisteren van mijn nieuwe opdrachtgever. Ze zei, “Ik weet zeker dat jij ons kan helpen”! Deze heb ik even goed binnen laten komen, kreeg er zelfs kippenvel van.

Monya en Ted, ik wil jullie bedanken… bedanken dat jullie me geleerd hebben waar ik moet kijken! Ik weet, ik heb het zelf gedaan (zoals Ted altijd zegt)… maar zonder jullie hulp had het waarschijnlijk veel langer geduurd!

Jullie zijn mooie mensen, net als ik overigens :-).

~ PvP