Saskia en Vester

Al verscheidene malen had ik aandachtig aan de kant gezeten bij clinic’s van Monya op (barokke) paarden evenementen. Haar rustige manier van werken, i.c.m. haar grote kennis van de klassieke dressuur / academische rijkunst spraken mij erg aan.

Na de Paarden van de Zon in 2014 wilde ik niet meer alleen aan de kant zitten! Vester, mijn oude, trouwe maatje, en ik zijn nog maar kort geleden van start gegaan met Monya, maar er is voor mij al op zoveel momenten bevestigd dat ik nog zoveel kan leren van haar!
Op het moment van onze eerste les had mijn paardje net een sliding gemaakt in de wei, waarna de fysio een scheve wervel heeft moeten rechtzetten. We waren nog aan het opbouwen, en Vester had nog moeite met zijn balans op dat moment na de behandeling van de fysio, maar Monya viel moeiteloos middenin ons proces van revalideren en gaf ons precies de juiste handvatten en oefeningen om ons te helpen.

Door een ongeluk twee jaar geleden, waarbij mijn enkel flink kapot is geweest, heb ik tot een paar weken geleden niet met beugels kunnen rijden. Met mijn barebackpad heb ik deze jaren gelukkig wel kunnen doorrijden. Inmiddels heb ik mijn laatste operatie achter de rug en heb ik groen licht om weer met beugels te gaan rijden, dus gelijk mijn zadel afgestoft en na laten kijken/opnieuw opvullen, en gaan!! Dit bleek echter niet zo simpel, want na twee jaar alleen op ’n barebackpad rijden, kan ik je vertellen dat je niet zo weer even op een zadel wegrijdt.. Erg frustrerend als je voorheen toch best lekker in de rondte kon sturen en je nu ineens weer een beginner voelt.
Maar ook hier kon ik gelijk terugvallen op Monya. Met behulp van speciale elastieken om mijn lijf, hielp zij mij om weer te voelen waar ik mijn frame wil hebben, hoe ik de bewegingen van mijn paard met ’n zadel ertussen moet volgen zonder hem te storen en welke aandachtspunten ik me hierbij weer opnieuw eigen moet gaan maken. Wat een verademing om weer momenten te voelen wat voor mijn ongeluk zo automatisch ging: stabiel en doorlatend zitten en je laten dragen en meenemen in de bewegingen van je paard. Ik heb er na deze les weer alle vertrouwen in dat ik het weer voor elkaar ga krijgen terug te komen waar ik was voor mijn ongeluk.

Ik kan niet wachten om te ontdekken wat er allemaal nog meer te leren valt, wanneer mijn paardje en ik allebei weer zijn waar we waren voor mijn ongeluk, en misschien nog wel meer op de weg daar naartoe!! Hopelijk heb je nog lange tijd een plekje voor ons, Monya!!