Studiebelasting & kwalificaties

Studiebelasting

De opleiding Paard en Hulpverlening duurt 40 weken. Verspreid over het hele studiejaar heb je in totaal 21 lesmomenten van 3 of 6 uur.

Deze lesdagen bestaan uit paardentrainingsdagen en theorielessen. Daarnaast moet je ten minste één dagdeel per week zelfstandig oefenen, waarbij het oefenen voor jezelf en met paarden en (proef)cliënten centraal staat.

De opleiding bestaat uit drie modules. Het is ook mogelijk om één module te volgen. De meeste deelnemers schrijven zich in voor de hele opleiding.

De opleiding start bij minimaal 6 deelnemers. Op dat moment gaan we de planning maken met name voor alle gastdocenten. In principe is er 1 donderdagavond per maand theorieles en 1 zaterdag per maand een praktijkdag. Je hebt dus 2 maal per maand een lesmoment. Er wordt rekening gehouden met vakantie- en feestdagen.

Kwalificaties

Om deze leergang te volgen heb je een relevant hbo- of wo- hulpverleningsdiploma nodig, plus aantoonbare kennis van en ervaring met paarden. Verder is het voor deze opleiding belangrijk dat je zelf één of meerdere paarden tot je beschikking hebt, zodat je de geleerde kennis zelfstandig kunt toepassen in de praktijk. Wanneer je zelf geen (verzorg)paard hebt, kun je een stageplek zelf organiseren om te kunnen oefenen.

Vóór inschrijving zal er een intake plaatsvinden. De kosten hiervan zijn 100 euro, contant te voldoen tijdens de intake. Tijdens de intake wordt bepaald of je voldoet aan de toelatingseisen om aan de leergang te kunnen beginnen.

Voldoe je niet aan de toelatingseisen, dan kun je deelnemen aan een toelatingsprocedure om jouw hbo-werk- en denkniveau te toetsen. De toetsing vindt plaats aan de hand van een portfolio en een eindopdracht met paarden. Voor de toelatingsprocedure worden apart kosten in rekening gebracht. Neem contact op om vrijblijvend je mogelijkheden te ontdekken.

Er zijn nog maar weinig instellingen die met paarden in de hulpverlening werken. De kans is dan ook klein dat je tijdens de opleiding een praktijkplaats kunt vinden. Daarom is het belangrijk dat je zelf een paard of meerdere paarden tot je beschikking hebt, zodat je de geleerde kennis zelfstandig kunt toepassen in de praktijk.

Voor vragen kan je contact opnemen met Josien Willemsen, 0516 426612.