Zo longeer je goed

Vind jij het lastig om je paard goed te longeren? Waar gebruik je het voor? Om het paard even stoom af te laten blazen? Om het jonge paard voor te bereiden op de ruiter? Ter afwisseling? Of ook echt als trainingstool?

longeren 1

Goed longeren is een kunst, het lijkt zo eenvoudig, maar in de praktijk is het soms moeilijker dan verwacht.
Het paard loopt een ei in plaats van een nette cirkel, of trekt hard aan de longe, het paard gaat te hard of zacht, het draait ineens om, komt op je af en op afstand is het net alsof je daar weinig invloed op kunt uitoefenen.

Longeren kan een prachtige aanvulling zijn op je training. Omdat het paard op een cirkel loopt heeft longeren een sterk gymnastiserende waarde en helpt het bij het rechtrichten van het paard. Het paard kan onbelast zijn of haar lichaam leren gebruiken. En het is een uitdaging om je paard ontspannen en in balans op de perfecte cirkel te laten gaan.

Waarom is longeren niet zo eenvoudig?
Doe een jong paard aan een longeertouw, vraag hem een volte om je heen te lopen en hij staat je niet begrijpend aan te staren. Wat voor de mens logisch is, is niet altijd logisch voor het paard. Hoezo rondjes om je heen lopen? Hoezo braaf in 1 tempo lopen en luisteren naar commando’s van iemand op afstand?

Longeren staat of valt met een goede voorbereiding via grondwerk:

  1. Leid het paard zowel links als rechts van je.
  2. Wen het paard aan lichaamstaal.
  3. Wen het paard aan stemcommando’s.
  4. Wen het paard, indien gewenst, aan het bit.
  5. Vraag het paard om zowel linksom en rechtsom om je heen te draaien.

Als het grondwerk is bevestigd is het tijd om te gaan longeren.

Wat kan jij doen om het paard te helpen?

  1. Start met kaptoom, en wil je wel aan het bit gaan longeren, gebruik dan (tijdelijk) 1 longe aan de kaptoom en 1 aan het bit. Wen het paard langzaam aan het contact op het bit. Dit voorkomt dat het bit door de mond van het paard getrokken wordt.
  2. Maak de cirkel in het begin niet te groot. Een kleinere cirkel biedt meer controle en als het paard begrijpt wat je vraagt vergroot je langzaam de cirkel.
  3. Gebruik geen hulpteugels. Hulpteugels fixeren de hals en het hoofd, waardoor het paard de rug zal vast zetten en op de binnenschouder zal vallen. Hierdoor overbelast het de voorbenen.
  4. Richt je niet op het wegsturen van de achterhand. De voorhand zal naar je toe draaien waardoor het paard niet op de gewenste cirkel komt. Richt je op het wegsturen van de schouder. Je kunt deze aanwijzen met de zweep of via lichaamstaal.
  5. Jouw navel is gericht net achter de schouder van het paard. Waardoor het paard zal buigen in de wervelkolom.
  6. Trek een denkbeeldige lijn van je voeten recht naar voren. Komt deze lijn uit voor de voorbenen van het paard dan heeft jouw lichaamstaal een sterk remmende werking, komt deze lijn uit bij de achterbenen dan heeft jouw lichaamstaal een sterk activerende werking (en komt het paard niet tot juiste buiging).
  7. Jouw lichaamstaal moet in overeenstemming zijn met je vragen. Is je paard te langzaam, te snel, te weinig buigzaam, koppig of “dominant”, dan is vaak je lichaamstaal niet correct.
  8. Wees consequent in je hulpgeving en commando’s zodat het paard op afstand goed begrijpt wat er van hem verwacht wordt.
  9. Laat het paard niet eindeloze saaie rondjes lopen. Door te spelen met buiging en tempowisselingen blijft het werk interessant. Longeer een jong paard niet langer dan 20 minuten en een volwassen paard niet langer dan 30 minuten.
  10. Kijk goed naar je paard, let op de losgelatenheid van de spieren, de deining van de rug, het laten vallen van de hals, het optillen van de voeten, het sporen van de hoefafdrukken. Hoe beter je je paard leert lezen hoe beter je je training kunt beoordelen: of het paard goed loopt of dat er juist een blessure/blokkade ergens zit.
  11. Loop bij het longeren mee op een eigen (kleine) cirkel. Onbewust laten longeurs zich door het paard verplaatsen: de cirkel wordt ongewenst groter (paard loopt over schouder weg) of kleiner (paard valt op binnenschouder).
  12. Het werken aan de enkele longe is een goede voorbereiding voor het werken aan de dubbele longe. Een dubbele longe geeft meer mogelijkheden tot gymnastisering, behoud van aanleuning en buiging.
  13. Zowel een enkele als dubbele longe hou je vast zoals je teugels vast houdt, dit geeft je het beste gevoel en contact met de paardenmond.
  14. Bij het werken met de dubbele longe zijn diverse optomingen mogelijk. Er is niet 1 weg die naar Rome leidt.  Probeer enkele optomingen uit en kies wat het fijnste voelt voor jouw paard en jou. Longeren moet net als rijden als een licht elastieken verbinding voelen. Zowel in de hand als fysiek.
  15. Let op de bodem! Cirkels lopen op een zware, onregelmatige of harde bodem is funest voor pezen en gewrichten maar haalt ook het paard uit zijn balans.
  16. Longeer bij voorkeur zonder omheining. Om een jong paard te leren longeren is een longeerkraal een goed hulpmiddel, maar om echte buiging en stelling te krijgen moet het paard op eigen benen gaan lopen. Dat gaat het beste zonder bakrand.
longeren 2

Veelvoorkomende opmerkingen van longeurs:

  1. “Rechtsom is veel lastiger dan linksom”:
    train jezelf ook in de dagelijkse omgang met je paard, loop eens vaker rechts langs je paard, haal jezelf uit je comfortzone. Je coördinatie zal hierdoor sterk verbeteren.
  2. “Ik raak in de knoop met twee lijnen”:
    neem de lijnen mee naar huis: knoop ze aan een stoel en oefen in het vasthouden, oppakken, verkorten en verlengen. Verbeteren is echt een kwestie van doen!
  3.  “Ik word duizelig”:
    richt je op het hele paard, kijk dus met zachte ogen. Staren naar 1 punt zorgt voor een draaierig gevoel.
  4. “Hij trekt aan de lijnen”:
    blijf laag ademen, ellebogen en schouders ontspannen, richt je op je eigen cirkel. Geef wat mee indien nodig maar biedt ook licht weerstand indien nodig.
  5. “Hij valt telkens naar binnen”:
    controleer je schouders/lichaam. Als jij gedraaid staat ten opzichte van je paard nodig je hem als het ware uit naar binnen te komen.
  6.  “Ik krijg mijn paard niet voorwaarts”:
    maak je cirkel kleiner en ben zelf fysiek en mentaal overtuigend. Gebruik eventueel tijdelijk een longeerzweep maar vergeet niet aan je houding te werken. Als jij energie uitstraalt, zal je paard daarop reageren.

Succes!

Monya Spijkhoven

De post Monya Spijkhoven – Zo longeer je goed verscheen het eerst op Paardvisie.nl.