Zo klaar als een klontje: geef je paard zout!

Ja, dat is best wel even schakelen: wij mensen krijgen via onze voeding vaak veel te veel zout binnen. Dan ben je toch geneigd aan te nemen dat dat ook voor je paard(en) geldt. Het tegendeel is echter waar: veel paarden krijgen onvoldoende zout binnen en dat kan allerlei consequenties hebben voor je paard’s gezondheid en prestatievermogen.

Zout als electrolyt
Voor ik daar verder op inga, wil ik even uitleggen wat zout nu eigenlijk is. Zout oftwel keukenzout is een electrolyt en bestaat uit twee macromineralen; natrium (40%) en chloride (60%). Paarden verliezen veel meer electrolyten via het zweet dan mensen. Ze verliezen het meest natrium, dan kalium, chloride, calcium en tot slot magnesium. De nieren zorgen ervoor dat de electrolyten status van je paard zo optimaal mogelijk is: teveel wordt uitgescheiden, bij een tekort wordt gerecycled.
Electrolyten vervullen een belangrijke functie: het paardenlichaam gebruikt electrolyten om de spier- en zenuwfunctie te reguleren.
Dus dat een spier samentrekt en weer ontspant wordt in grote mate beïnvloed door mineralen zoals natrium, kalium en magnesium. Als je paard door grote en vooral ook langdurige inspanning veel zweet, verliest hij dus ook veel mineralen. Als je naast vocht je paard tussentijds niet voorziet van een nieuwe voorraad electrolyten zal in de loop van de uren het prestatievermogen afnemen. Een nijpend tekort kan zorgen voor tying-up achtige symptomen! Hoe beter de electrolytenstatus van je paard is, hoe beter hij kan (blijven) presteren en des te beter zijn herstel na inspanning.
Het is dus niet voor niets dat endurance paarden tijdens de pauzes naast veel eten en drinken electrolyten toegediend krijgen.

Symptomen van een tekort aan zout
Een tekort aan zout (electrolyten) kan leiden tot afwijkend ‘eetgedrag’: van kauwen en likken aan voorwerpen (bijvoorbeeld de steel van de mestvork waar zout op zit van het zweet van je handen) tot het likken en eten van zand of grond.
Een ander gevolg kan ook zijn dat je paard te weinig gaat drinken, waardoor het risiko op verstoppingskoliek toeneemt. Je paard’s natrium gehalte op peil houden is dus belangrijk om je paard gehydrateerd te houden. Tying-up achtige symptomen zijn andere mogelijk symptomen van een onderverzorging aan met name natrium.

Hoeveel zout is nodig?
Het ruwvoer van je paard levert naast energie en eiwitten ook zout. Alleen helaas vaak te weinig. Veel krachtvoerder bevatten 0,5% tot 1% zout per kg en daarmee kun je al e.e.a. ondervangen. De meeste recreatiepaarden krijgen echter niet de aanbevolen 2,5-3,5 kg per dag aan krachtvoer, waardoor het zaak is het zout op een andere manier te gaan aanbieden.
Als ‘basisdosering’ kun je uitgaan van circa 30 gram per dag oftwel circa drie eetlepels. Bij warm weer, een extra lange buitenrit of alles wat lijdt tot meer transpireren is het nodig meer zout te gaan geven. De hoeveelheid zout kan gerust oplopen tot 115-170 gram per dag!
Is het volop zomer, erg warm en werk je je paarden onverminderd voort, gebruik dan naast keukenzout een electrolyten mix om ook de andere mineralen die je paard via het zweet verliest aan te vullen.
Dus zelfs als je paard niet werkt, maar op de wei staat te zweten, mag de dosering gerust wat tandjes omhoog!

Hoe biedt je het zout het beste aan?
Er zijn allerlei soorten zoutblokken in de omloop. Een zoutblok ophangen lijkt dus ‘de oplossing’. Veel paarden raken een zoutblok echter niet of onvoldoende aan, helemaal bij koude of als de blok niet schoon wordt gehouden.

Beter is om zout los aan te bieden, omdat dat vaak beter wordt opgenomen dan zout in blokvorm. Het liefst dan keukenzout zonder toegevoegd jodium. Solar krijgt zout door zijn voer (slobber) heen en ook geregeld een emmer met zout water aangeboden. Dat laatste doe ik vooral in de winter. Solar heeft bij koude de neiging erg slecht te drinken en door lauwwarm water aan te bieden met wat zout er doorheen sla ik twee vliegen in een klap. Extra zout aanbieden is dus niet alleen iets voor de warme tijden, maar ook voor de koudere maanden van het jaar!

Fijne dag.
Astrid Noordhoek
Pure Paardenvoeding & Advies

Meer leesvoer over dit thema vind je hier:
Balanced Equine
Summit Equine
Forage Plus