Wees eens lief voor jezelf! Dat mag best!

Het valt me telkens weer op: we zijn soms zo hard voor onszelf.

Tijdens een les hoor ik soms de ene mopper na de andere: “Het ging de afgelopen tijd zo goed, en nu lukt het niet.” ”Ik heb zo goed geoefend en nu kan ik niets laten zien.” “Ik zit niet zo goed in mijn vel, daarom lukt het niet.” “Misschien leer ik het wel nooit.”

Ik begrijp dat wel! Maar het gaat niet om MIJ in een les! Vandaar deze kleine ode aan mijn studenten en lesklanten:

“Lieve ruiters ❤,”

“Een les is juist bedoeld om iets bloot te leggen.”
“Om jou te leren oplossen wat je tegenkomt.”
“Je huiswerk te geven waarmee je vooruit kunt tot de volgende les.”
“Als elke les een aaneenschakeling is van alleen goede momenten, dan ben ik niet nodig.”
“ Als paardrijden makkelijk was, waren er geen instructeurs nodig.”
“Vergeet niet: ik ben daar al geweest waar je nu tegenaan loopt. Mijn rugzak is gevuld met ervaringen.”
“ Ik zie de vooruitgang heus wel. Arendsogen heb ik.” 😉

Als tiener verzorgde ik paarden van een kennis in ruil voor het bijwonen van haar lessen bij Frenk Jespers. Zodra het even kon loerde ik naar lessen van anderen. Net een spons, alles opzuigen en thuis uitproberen met eigen pony’s en later paarden. Ik heb eindeloos langs de kant gestaan. Geld voor lessen was er namelijk niet.

Ennn heel, heel lang geleden heb ik ooit in Vught een clinic bijgewoond van Tineke Bartels, die gekscherend afsloot met: “Och, al die arme paarden die straks nog aan de bak moeten zodra jullie weer thuis zijn.” Dat zinnetje is me altijd bij gebleven. “JAAAAAAA”, dacht ik dan. “Dat is nu precies wat ik ga doen!” Heerlijk vond ik dat. Nog vol inspiratie, uitproberen, onderzoeken, ontdekken.

Vooral kijken, kijken en niet kopen. 😉 Daar komen die arendsogen vandaan!
Dus lieve student/lesklant, ik hoef jouw beste kant niet te zien. Geef mij de kant maar die rommelt, prutst en ondertussen doorwerkt aan zichzelf. Want we doen het samen! Jouw motivatie en doorzettingsvermogen is waar het mij om gaat. Ik blijf bij jou!

Zo! En in het kader van lief zijn voor jezelf: in december ga ik twee weken naar een huisje (met sauna ?) aan zee. Voor mezelf, met mijn honden. Om 2019 goed af te sluiten en 2020 goed te starten. Schrijven, wandelen, nadenken en strategie bepalen.
Om nog meer te kunnen doen voor mijn studenten, lesklanten en anderen om me heen. ❤?

Lieve groet,
Monya