Wat is waarheid?

Waardeer hen die de waarheid zoeken, wantrouw hen die hem denken in pacht te hebben…’

Wij paardenmensen hebben allemaal het beste voor met ons paard, we maken vele afwegingen in onze keuzes voor voeding, training en harnachement. Deze keuzes gaan niet over 1 nacht ijs. En als we dan een keuze gemaakt hebben, dan staan we daar ook volledig achter.

Je wilt niet meedoen aan het rijden met veel druk. Je distantieert je dus van de wedstrijdsport (want die wedstrijdruiters doen dat allemaal) en je gaat op zoek naar lichtheid. Een paard wat licht is van voren, dat is wat je wilt. Zolang je niets in je hand hebt, betekent dat automatisch dat je paard zichzelf draagt, blij is en correct getraind. Toch?

Of je wilt je graag meten met anderen, en dat wat het meest spectaculair oogt is het indrukwekkendste, dus dat ga jij ook doen, want dan kom je wellicht op nummer 1. Ja toch?

Als ik het zo simpel stel, denken de meesten ‘nee natuurlijk niet!’ Maar helaas is dat vaak wel wat er gebeurt in ons paardenwereldje. Grijs bestaat niet. Zwart wit moet het zijn. Wij vs Zij. Extremisme, daar zijn wij paardenmensen best goed in.

En ik snap het hoor! Het is lekker simpel. Voldoen aan 1 criterium, piece of cake! Bij voorkeur leggen we de verantwoordelijkheid ook nog elders, bij ons harnachement, onze voeding, onze stroming. Lekker veilig.

We worden spoon-fed (met de paplepel gevoerd), en hoeven niet meer zoveel na te denken. We leggen onze verantwoordelijkheid overal, behalve daar waar hij hoort te liggen; bij onze eigen kennis en onze eigen vaardigheden. En daar wordt marketingtechnisch flink gebruik van gemaakt.

Ben jij tegen de enorme druk? Ik bied lichtheid aan! Helaas voor de kritische kijker wel totaal zonder ruggebruik, afdruk en mentaal afgestompt.

Bij jij tegen LDR? Die neus moet eruit! Met of zonder ruggebruik, die neus moet eruit!

Wil jij spectaculaire gangen? Ik kan je dat geven! Helaas wel met overspannen paarden zonder rug- en achterbeengebruik.

Maar dat maakt niet uit, want aan jouw prioriteit is voldaan! Toch?

Helaas, de weg naar correct rijden is niet simpel. Blijf nadenken, volg niet klakkeloos wat een ander je voorspiegelt en school je ogen, je gevoel, je fysieke fitheid. Kun jij beweging lezen? Kun jij bespiering beoordelen? Kun jij mentale toestand beoordelen? Vind een instructeur die je kan ondersteunen met een gedegen opleiding in biomechanica en die zich niet vastbijt in een bepaalde stroming. Zwart wit bestaat niet. Zeker niet eenvoudig, maar wel zo verantwoord!

Liefs, Leandra