Waarom trailerladen een probleem is

Vandaag kreeg ik weer een vraag over trailerladen. Nu is trailerladen, na angsten, een van de meest voorkomende onderwerpen waar ik vragen over krijg. De problematieken zijn altijd heel divers. Als ik een willekeurige klant vraag of hij een aantal trailerlaadproblemen wil opsommen, dan komt hij meestal niet verder dan: “het paard wil niet in de trailer.” 

De afgelopen 20 jaar heb ik al heel wat gekke trailerlaadproblemen voorbij zien komen. Ik zie nog een auto met trailer over het pad naar mijn stal rijden waarbij het paardenhoofd over de gesloten laadklep in de rondte keek.

Of het paard waarvan ik alleen nog vier benen boven de gesloten laadklep uit zag steken.

En nog een mooie: “Kunt u mij misschien helpen? Ik heb een twenter gekocht en hij liep zo in één keer gelijk de trailer op, maar ik ben nu al 2 uur bezig, ik krijg hem er niet meer af.”

Ferro8Trailerlaad en –reisproblemen zijn er in wel 100 varianten.

Hoe komt het toch zo ver? Waarom zijn er zoveel problemen met het laden, maar ook het opsluiten en het reizen met de trailer?

In mijn college’s aan de Hogeschool Leeuwarden leg ik wel eens uit: “men koopt een paard, en dat paard gaat mee naar huis. En er wordt verder niet bij stil gestaan totdat er een probleem ontstaat. Want een paard gaat toch op de trailer?”

Feilloos trailerladen is iets dat een paard moet leren en onder de knie moet krijgen net zoals het inrijden, of het omgaan met verkeer.

Waarom willen paarden eigenlijk liever niet laden of reizen?

Paarden hebben net als mensen primaire levensbehoeften, noem ze de wetten waaronder ze vanuit de evolutie leven en overleven:

* Voeding
* Veiligheid
* Sociaal contact
* Zintuiglijke waarneming
* Beweging
* Gezondheid

En vertaal dat eens naar de trailer, alles is tegennatuurlijk:

Voeding:
het is niet de vaste voerplek waar ze met regelmaat voer krijgen. Een hooinet is wel behulpzaam. Voerbeloningen bij het leerproces ook.
Veiligheid:

kleine ruimte, veel herrie, veel prikkels van buitenaf , vast staan, bewegelijkheid van de trailer, weg uit de veilige groep/stal, geen mogelijkheid tot ontsnappen.
Sociale contacten:

veelal reizen ze individueel. Een dier wordt weggehaald uit zijn vaste omgeving, weg van zijn stal, weg van zijn sociale contacten, weg uit de veilige groep.
Zintuiglijke waarneming:

een paard leeft op steppes, zodat hij een ruim blikveld heeft. Dit is o.a.om predatoren te spotten. In de trailer horen ze veel, maar zien ze weinig. Het paard heeft kwa zicht een grote dode hoek recht voor en recht achter zich, daarom buigen ze vaak hun hoofd naar binnen om zijwaarts achterwaarts te kijken. Hij kan dus nauwelijks zijn omgeving in de gaten houden, dat draagt niet bij aan een veilig gevoel.
Beweging:

voor een vluchtdier is de trailer wel een behoorlijke opgave door de weinige bewegingsvrijheid.
Gezondheid:

veel paarden hebben last van hun spieren, pezen en gewrichten door de onnatuurlijke reisstand en het lange stil staan in de trailer.

Ferro6Deze opsomming laat zien dat het niet vreemd is dat veel paarden en eigenaren kampen met trailerlaad en -reisproblemen.

Tijdens het trainen van een paard vertel ik de eigenaar wat ik zie, hoor en voel. De reacties en gedrag van het paard op het gevraagde laat zien wie het paard is. Of het paard angstig is, of het paard zelfvertrouwen heeft, of het vertrouwen heeft in de mens, of er druk op het paard gebruikt is, of het paard te goed zijn best wil doen, of het paard ooit geschrokken is, of dat het gewoon niet weet wat het moet doen et cetera.

Zo kan een eigenaar anticiperen op de persoonlijkheid van zijn paard.

Deze verantwoordelijkheid ligt bij ons, eigenaren van paarden:

Lees je paard: is jouw paard gespannen, angstig, krachtig, vluchterig, pas je training aan aan zijn persoonlijkheid.
Toon goed leiderschap: maak van het trailerladen een spel, geen moetje.
Beloon veel: elk goed antwoord op je vraag, hoe klein dan ook: je timing hierbij is cruciaal.
Wil niet alles in 1 keer: faseer je training over meerdere keren.
Bekrachtig elke afgeronde fase (meerdere stappen) positief.
Doe vooraf aan grondwerk: werk eerst aan je relatie in een andere omgeving.
Schakel professionele hulp in als je twijfelt.
Leer veulens samen met hun moeder te laden.
Leer jonge paarden achterwaarts te gaan alvorens te reizen.
Reis ook voor iets leuks zoals een bosrit.
Reis niet meteen lang: bouw de lengte van een trailerrit uit in fases.
Leer het jonge paard omgaan met druk op het touw en het vast staan voordat het de eerste trailerreis gaat maken.
Oefen regelmatig, hou in je achterhoofd dat je met spoed naar een dierenarts zou moeten reizen.

Primaire levensbehoeften zijn belangrijk voor de mentale en fysieke balans van een paard. Het coöperatieve karakter van een paard zorgt ervoor dat we ze alles kunnen leren, zelfs als het volledig tegen hun natuur in druist. We mogen daar best een beetje dankbaar voor zijn!

Monya Spijkhoven

De post Monya Spijkhoven – Waarom trailerladen een probleem is verscheen het eerst op Paardvisie.nl.