Veiligheid

Er is op het moment veel te doen over veiligheid en ponyrijden.
Bodyprotectors zijn bijna standaard en er is zelfs al sprake van het verplicht dragen van een veiligheidscap op stal en tijdens de omgang met de pony’s.

Er wordt vaak aan mij gevraagd wat ik hier als instructrice van vind. En dat is lastig. Het is niet aan mij om tegen een leerling of ouder te zeggen dat een bodyprotector aan of uit moet. Ik denk wel dat er een aantal dingen met elkaar samenhangen.

Niet zelden tref ik kinderen die voor les komen volledig ingepakt aan. Moeder komt mee op haar slippers en probeert te helpen maar vindt het zelf eigenlijk doodeng. Ze roept tijdens het kleine stukje van de stal naar de bak al 4x doe voorzichtig en heeft tijdens het eerste rondje al 3x oeh geroepen. Met als resultaat dat kindlief stijf en totaal gespannen op de pony zit.

Als ouders zouden weten wat ponyrijden is, wordt het al makkelijker. Als ze begrijpen
hoe paarden en pony’s in elkaar zitten word het nog makkelijker. En als ze door dit begrip relaxter langs de kant staan is het helemaal goed.

Ik ben van mening dat als je kind wil of gaat ponyrijden je als ouder de verantwoording hebt om je kind daarin te begeleiden. Als er een kindje bij mij komt die een pony in eerste instantie doodeng vindt dan is rijden nog ver weg. Als er dan na 2 lessen gevraagd wordt of het kind nu nog niet op
de pony kan gaan zitten, is dit niet bevorderlijk voor het zelfvertrouwen van het kind. Het kind heeft het gevoel dat het faalt en de instructeur raakt gefrustreerd.

Op het moment dat ouders begrijpen waarom een kind eerst angstvrij met een pony moet kunnen omgaan voordat rijden aan bod komt, wordt het voor iedereen makkelijker. Als een kind angstvrij en ontspannen op een pony zit is het risico op vallen namelijk aanzienlijk minder.

Omgaan en vertrouwd raken met een pony kost tijd. Heel veel tijd. Helemaal als je er  nog nooit mee in aanraking bent geweest. Het is voor een kind een lange, moeilijke maar o zo’n leuke weg. In de omgang met je pony leer je zoveel over jezelf en na een tijdje beschik je over vaardigheden die ook in je dagelijkse leven van pas komen.

Dus als je mijn mening vraagt….weet waar je aan begint als je kind wil gaan ponyrijden. Verdiep je in deze wonderlijke wereld en fantastisch mooie dieren voordat je alle harnassen en attributen uit de kast haalt en op hoop van zegen je kind op een pony zet.

Natuurlijk hoort iedereen een goede veiligheidscap te hebben en goede rijkleding. Maar een cap in de stal en standaard een bodyprotector ….ik ben van mening van niet.

Liefs,
Sandy