Schriktraining: onder het zadel

In de binnenbak is een ‘enge’ hoek en je paard wil er niet door. Nooit eigenlijk, ieder rij-uur weer is hij daar gespannen, schrikt voortdurend, wijkt uit of houdt telkens in net voordat je bij de hoek bent.  Wat doe jij in zo’n situatie? Haal je je schouders op? Raak je geërgerd? Negeer je het? Heb je een tijd geduld of ben je er op een gegeven moment wel klaar mee? Hoe los je het op? Met nadenken of met dwang?

Wen je paard aan van alles. Laat hem bijvoorbeeld lekker buiten spelen met een bal!

Wen je paard aan van alles. Laat hem bijvoorbeeld lekker buiten spelen met een bal!

Waarom gaat het paard niet door de enge hoek? Het lijkt niet erg logisch. Er zit daar niets dat het paard kwaad kan doen. Maar het paard heeft vanuit zijn evolutie gezien andere belangen dan wij als mensen. Dat jij niet begrijpt waarom het paard dit dit doet wil niet zeggen dat het voor het paard geen logische keuze is.

Een enge hoek betekent werk aan de winkel. Werken aan je relatie en communicatie. En schriktraining biedt daarvoor alle handvatten.

In Deel I van Schriktraining staan de vier principes Non-focus, Leiderschap, Timing en Vertrouwen genoemd die je helpen gedrag van paarden te vormen. Je kunt een paard nooit op alles wat je in het leven aan enge dingen tegenkomt trainen. Wat je wel kunt trainen is je relatie. Een relatie gebaseerd op vertrouwen zodat onverwachte en spannende situaties samen overwonnen worden zonder dat het paard zijn vluchtinstinct aanspreekt. Wel zo veilig voor jou!

Schriktraining onder het zadel is dus een goede opvolging van schriktraining aan de hand. Loopt jouw paard inmiddels samen met jou feilloos door en langs allerlei enge objecten, dan is het tijd om de volgende stap te zetten.

Een voorbeeldoefening: rij met je paard over een plastic zeil.

Dit kun je tegenkomen:

1. Paard gaat stilstaan en is niet meer in beweging te krijgen.
2. Paard wil omdraaien en weg van het ‘gevaar’.
3. Paard gaat erheen maar schrikt ineens plotseling en heftig.
4. Paard springt er onverwachts overheen.
5. Paard gaat met grote boog eromheen.

Oplossingen:

Non focus: Leg de nadruk niet op het zeil maar op jou als ruiter. Rij niet direct naar het zeil, maar neem een omweg waarbij het paard aan jouw hulpen blijft. Maak het geen ‘moetje’. Vraag aandacht zonder te dwingen, je kunt namelijk het zeil daar gewoon laten zijn terwijl jij voltes rijdt.

Leiderschap: Blijf goed door ademen, knijp niet met je benen, hou het paard niet te strak vast met de teugels. Straal uit dat je weet wat je doet. Vind je het zelf spannend, rij dan eerst de eerder genoemde voltes en omwegen en raap je moed weer bij elkaar.

Timing: Beloon het paard voor goed gedrag. Stel hem niet gerust zolang hij gespannen is. Een beloning is niet alleen een aai, maar bijvoorbeeld ook het weghalen van druk. Druk is de vraag die je aan je paard stelt, dus doet hij iets wat je wilt: haal de druk (vraag) weg. Laat hem even de tijd om het geleerde te verwerken.

Vertrouwen: Zolang een paard het lastig vindt om een hindernis ontspannen te nemen is het vertrouwen nog niet aanwezig. Wil een paard niet over een zeil? Laat een halve meter open tussen bakrand en zeil en vraag het paard om door de smalle opening te gaan, maak daarna de afstand naar de bakrand toe steeds smaller. Of maak gebruik van het “schaapeffect”, rij achter een paard aan dat het met een hoef in de neus doet.

Ga als twee struikrovers samen door het bos. Zo wordt dat wat eerst eng was, een spelletje.

Ga als twee struikrovers samen door het bos. Zo wordt dat wat eerst eng was, een spelletje.

Nu naar buiten!

Voorwaarden om veilig buiten te rijden zijn onder andere:

1. Rem en stuur zijn goed aanwezig. Het is raadzaam de one-rein-stop onder de knie te hebben. Een voorbeeldfilmpje vind je hier.
2. Schriktraining I en II, aan de hand en onder het zadel zijn met glans doorstaan.
3. Je bent je bewust van je eigen lichaamstaal en lichaamshouding.
4. Kies voor een eerste rit altijd ervaren gezelschap. Begeleiding van een stabiel en ervaren paard biedt veel vertrouwen.
5. Bouw ritten op in tijd en lengte. Start met een korte rit zodat het paard weet dat het altijd weer thuis komt.
6. Af en toe afstappen is helemaal geen gezichtsverlies. Wil een paard echt niet meer voor- of achteruit, help hem dan door af te stappen en leiding terug te nemen.

De leukste oefening om van buitenrijden gelijk schriktraining te maken is krupstrucken: ‘door de struiken heen kruipen’. Zie het als schriktraining in het bos. Je rijdt stukken niet over paden maar tussen de bomen. Slalom tussen de bomen, rij door kuilen, kreupelhout en over omgevallen bomen. Hierdoor went het paard aan takken tegen de benen, aan moeilijk begaanbaar terrein en aan het feit dat jij altijd de leiding neemt en hem aan de hulpen houdt.

Al rijdend kom je tot de conclusie dat je stopt met denken maar gewoon gaat doen, van ‘oh wat spannend’ naar ‘oh wat leuk!’

Succes!

Monya

De post Monya Spijkhoven – Schriktraining: onder het zadel verscheen het eerst op Paardvisie.nl.

Powered by WPeMatico