Paardrijden met fitnesselastieken (+ video)

In mijn laatste blog over de ‘ik rij te weinig paard houding en zit’, schreef ik een stukje over het paardrijden met fitnesselastieken. Inmiddels zijn daar zoveel vragen over gekomen, dat ik er een aparte blog aan wijd. Het rijden met fitnesselastieken helpt je een betere lichaamsbeheersing te ontwikkelen. De elastieken zorgen ervoor dat je jezelf uitbalanceert tussen je kruin en je voetzool. Overal gelijke verdeling van spierkracht, aanspanning en ontspanning. 

Paardrijden en stabiel zitten is vooral een kwestie van lichaamsbeheersing. En daar hebben we meestal te weinig van. Hoe vaak zit jij onderuit gezakt op de bank TV te kijken? Ik niet anders hoor. Ik betrap me erop, ga weer rechtop zitten, maar onbewust zak ik weer onderuit, in volledige ontspanning.
Deze ontspanning verbetert mij niet. Sterker nog, het maakt me totaal lichaamsonbewust. Dus hoe meer van dit soort momenten, hoe harder ik moet werken om mijn lichaam ‘in shape’ te houden. In shape betekent niet alleen een goede fysieke conditie, maar ook bewustzijn. Dat ik mijn aandacht bewust naar een lichaamsdeel kan sturen en daardoor het lichaamsdeel in meer of mindere mate kan gebruiken. Zo klein of groot als nodig en gewenst.

Paardrijden is niet anders. Om onbewust bekwaam te zijn zijn vele uren nodig. Uren in het zadel, maar uren daarbuiten zullen je ook helpen. Zo ben ik toch weer in de sportschool beland. En ditmaal met een personal trainer. Want ik weet heel goed dat ik zonder die personal trainer uiteindelijk OF niet meer ga OF mezelf er snel van afmaak. Ik zie het als een lange termijn investering. Niet alleen voor mijn rijkunstige carrière, maar ook voor mijn algehele gezondheid.

Terug naar de fitnesselastieken! Deze kunnen je helpen een betere ruiter te worden. Waar je eerst wellicht teveel focuste op een been-, zit- en/of teugelhulp, door het rijden met elastieken ga je je lichaam meer als 1 geheel gebruiken waardoor je motoriek verfijnt, je sneller kunt reageren en de grootte van een hulp zult verkleinen.

Waarom paardrijden met fitnesselastieken?

1. De lichte druk van de elastieken gaat ervoor zorgen dat je je lichaam in het geheel beter gaat aan- en ontspannen. Waar teveel spanning is ga je meer loslaten, waar je te weinig spanning hebt ga je meer aanspannen. Je traint zo spierkracht zonder dat je gaat knijpen of spannen.

2. De lichte druk van de elastieken zorgt voor een hogere lichaamsgevoeligheid. De aanraking van de elastieken stuurt continu seintjes naar je brein waardoor je je bewuster zult worden van je lichaam. Bewustzijn betekent training van elk lichaamsdeel!

3. De elastieken zorgen ervoor dat je rechtop zit. En dat je alle blokjes van je lichaam boven elkaar zet in de zo gewenste oor – schouder – heup – hiellijn. Deze lijn is nodig om volledig boven het zwaartepunt van het paard te vertoeven waardoor het paard eerder in balans zal gaan.

4. De elastieken helpen je zitfouten te corrigeren. Je zult merken dat je niet tever achter- of voorover kunt zitten, of je benen kunt optrekken etc. Het ‘dwingt’ je met zachte hand telkens in de ideale rijhouding te komen.

5. De elastieken gaan je helpen eindelijk eens ‘diep’ te gaan zitten. Ken je die uitdrukking? Het wordt geroepen maar heeft weinig betekenis totdat je het gaat voelen. Diep zitten is geen kwestie van op je billen hangen en drukken, maar van een volledig licht lichaamscontact van alle delen van je lichaam die om het paard heen zitten. Het geeft zoveel gevoel dat je al snel niet meer anders wilt.

Zo ziet het er uit tijdens het rijden:

Tips voor het rijden met fitnesselastieken:

1. Rij niet vaker dan 2 keer per week 15 minuten met de elastieken. Anders verdwijnt het effect.

2. Koop elastieken van de lichtste sterkte. Ik gebruik zelf de rode of groene sterkte, maar zeker niet zwaarder. Google op fitnesselastieken en je vindt een verkoper.

3. Koop 5 meter en knip deze in twee stukken. Fikse knoop erin en klaar!

4. Wen je paard vooraf aan een verandering boven hem. Doe eerst eens een jas uit en aan voordat je de elastieken om doet. Soms geeft het namelijk een licht geluid tijdens het rijden.

5. Hang de elastieken om je nek en doe deze pas om in het zadel. Maak ze ook weer los van je voet voordat je afstijgt.

6. Neem de eerste 5 minuten van je rijsessie geheel voor jezelf. Wen aan de tegendruk van de elastieken en loop je lichaam na. Daarna ga je 10 minuten trainen zoals je gewend bent.

De fitnesselastieken zijn geen wondermiddel, maar ze kunnen je helpen meer lichaamsgevoel en lichaamsbewustzijn te krijgen.

Durf je het niet aan er zonder begeleiding mee te starten? Ik kan je helpen via een proefles: monyaspijkhoven.nl

Meer blogs van Monya lees je als je je inschrijft voor de nieuwsbrief van Paardvisie.

De post Monya Spijkhoven – Paardrijden met fitnesselastieken (+ video) verscheen het eerst op Paardvisie.nl.