Opinie: ‘Het neerleggen van een paard gaat te ver’

Het neerleggen van een paard gaat ‘Paardenluisteraar’ Monya Spijkhoven te ver. Als Monya op haar Facebook tijdlijn een uitnodiging voor een clinic in de USA van een bekende paardentrainer ziet, valt haar oog op de bijbehorende foto waarop je een paard ziet dat door een trainer is neergelegd. Haar mening over het neerleggen van paarden lees je hieronder. 

Bij neerleggen gaat het om de intentie van de trainer en de waardigheid van het paard.

Bij neerleggen gaat het om de intentie van de trainer, de periode die je neemt om je paard iets te leren en de waardigheid die het paard behoudt, aldus Monya.

“De uitnodiging op mijn tijdlijn ging vergezeld door een foto van een gezadeld paard, liggend op zijn zij in een roundpen. Enkele meters verderop staat de trainer met zijn rug naar het paard toe. Het paard is opzettelijk neergelegd, zoals ook in de film De Paardenfluisteraar wordt gedaan. Het bijschrift bij de foto luidde: No life is more secure than a life totally surrendered to God.

Om niet gelijk te (ver)oordelen heb ik gezocht naar (bij voorkeur wetenschappelijke) informatie over het effect van het neerleggen van paarden als trainingstool. Je leest het hier.

Dit is een van de video’s op de website

Als vrijheidsdressuuroefening, een trucje dus voor de lol, kan het laten liggen van paarden wel vind ik. Dan leer je een paard stapsgewijs iets en daar neem je een langere periode voor. Je beloont goed gedrag. Het paard leert daardoor iets in het proces. Dat is, als het op de juiste manier gedaan wordt.

Neerleggen als functionele gedragsverandering, in het geval van zo’n cowboy die een paard neerlegt om het mentaal te breken, vind ik niet kunnen. Zoveel submissie gaat me te ver. De verhouding van de hoeveelheid dominantie van de mens versus de submissie (onderwerping red.) van het dier klopt niet meer. In feite wordt er gespot met de dood.”

Wat vind jij er van?

De post Opinie: ‘Het neerleggen van een paard gaat te ver’ verscheen het eerst op Paardvisie.nl.

Powered by WPeMatico