Hoe goed luister jij naar jouw paard?

Tijdens mijn college vandaag aan de NHL in Leeuwarden, trof ik een verwarde studente. Een echte paardenmeid, heeft meerdere paarden, jarenlange ervaring en het hele gezin is betrokken. De verwarring kwam voort uit de inhoud van mijn eerdere colleges: “Ineens vraag ik me af of dat wat ik vraag van mijn paard eigenlijk wel zo leuk is voor het paard” en “Hoe weet ik nu dat dat wat ik wil ook begrepen wordt door het paard en als positief wordt ervaren?” Ik antwoordde met: “Gefeliciteerd, het zaadje dat ik wilde planten is ontsproten.”

Bewustwording! Dat wat je altijd doet toetsen, jezelf afvragen wat je aan het doen bent, waarom je het zo doet, wat voor effect het heeft op je paard. Niet om jezelf te ondermijnen of te verzwakken. Maar om in bewustzijn en in gewaarwording te groeien.Van ratio naar gevoel. En zo authentiek te zijn in wie JIJ bent en waar JIJ voor staat.

Veelal heb je een paard en doen je dingen zoals je denkt dat het hoort. Je hebt het zo gezien, gehoord, geleerd en handelt naar de algemeen aangenomen normen en waarden.

Hoe goed luister jij naar jouw paard?

Toets jezelf en wordt zo een paardentrainer. Niet alleen door jezelf mentaal te prikkelen zoals bovenstaande studente, maar ook door je fysieke handelingen tijdens het rijden onder de loep te nemen. Wees kritisch op jezelf, maar blijf positief. Als je leert luisteren naar jezelf en je paard gaat er een wereld voor je open. Misschien wel een wereld waar je stiekem naar hebt opgekeken: de beroemdheden die schijnbaar zonder moeite dingen met hun paarden ondernemen die voor jou een ver van je bed show zijn.

Durf jij jezelf werkelijk te verplaatsen in je paard?