Less is more, ofwel communicatie met jouw paard valt of staat met jouw vermogen de “volumeknop” per hulp/aanwijzing zo klein mogelijk te draaien.
“Every aid can achieve the exact opposite of its intended effect through exaggeration and poor timing. The continual rein aid lets the horse get stuck and resistant. The poorly timed or rough driving calf can bring disorder into the legs, the gait. The seat that drives too long and too intensively makes the horse roll away on the forehand.” – Gustav von Dreyhausen, mid-1800′s.
Hoe communiceren met je paard?
Onzichtbare paardenmishandeling is overal. Ik doel niet op bewuste mishandeling maar op onbewuste mishandeling. Dingen die wij als mens doen en waarvan we ons niet afvragen hoe de impact ervan op ons paard is. Vaak is het zo dat als we niet de respons van het paard krijgen zoals we die hadden voorgesteld, we harder worden in onze uitingen. Verbaal en fysiek. Als ik iets aan mijn paard vraag, en dat kan van alles zijn: van gewoon met mij meelopen tot trailerladen, van voorwaarts zijn voor het been tijdens het rijden tot een snelle HO indien nodig, dan probeer ik me in te leven in het paard. Wat vraag ik nu eigenlijk aan hem of haar? Hoe maak ik duidelijk wat ik wil?
Laten we eerlijk zijn, met onze paarden communiceren is hetzelfde als op een kruispunt staan in China en de weg vragen in het Nederlands. Misschien tref je een Engels sprekende Chinees, misschien beheers je zelf het Engels niet, maar er moet een manier zijn om te krijgen wat je wilt. Harder praten helpt niet, druk gebaren helpt niet, boos worden helpt niet. De Chinees zal je dan aanstaren en denken dat je gek bent. Maar wat helpt dan wel? Rust en kalmte. Je merkt dat de Chinees je vragend aankijkt en begrijpt dat je naar woorden zoekt en wilt communiceren. Hij zal proberen je tegemoet te komen door wellicht te wijzen op dingen die je zoekt…
Door met je in contact te blijven en zich niet af te sluiten. Als je rust en het overzicht bewaard kom je een heel eind in de goede richting. Soms moet de volumeknop iets meer opengedraaid worden om het resultaat te krijgen wat je wilt, maar vaker nog ga je merken dat in je hulpgeving de knop steeds meer dichtgedraaid kan worden. Een goede, open en zachte communicatie = een goede relatie.
BRON: Vrijgevochteninbalans.nl