De training van je paard is net een bankrekening

Een rare vergelijking? Nee, een mooie metafoor! 🙂

Een bankrekening waarbij je iets stort of opneemt. Een bankrekening is een leuke manier om te beschrijven hoe je vertrouwen kunt ontwikkelen met een paard dat je traint. Simpel gezegd, elke keer dat je angst beperkt en traint met behulp van versterking, stort je geld op je account. Elke keer dat je in je trainingssessie straf gebruikt en je paard angst voelt, gaat er geld van je saldo af. En het is wel duidelijk dat niemand een negatief saldo op een bankrekening wil.

In tegenstelling tot wat sommige trainers of online video-cursussen je vertellen, je kunt een paard je niet ‘laten’ vertrouwen – je kunt alleen laten zien dat je betrouwbaar bent. Vertrouwen tussen twee partijen kan niet worden afgedwongen of ‘bewezen’ aan het paard. In plaats daarvan moet het paard zelf kunnen beslissen dat je het vertrouwen waard bent.

Veel paardentrainingen omvatten het gebruik van oplopende drukniveaus om paarden over, onder of door iets te duwen waar ze bang voor zijn. Helaas voor het paard lijkt deze aanpak te werken, wat ertoe leidt dat de mens wordt versterkt in zijn acties. En van wat werkt willen we meer, dus herhalen we ons ‘succes’. Ook ik heb hiermee gewerkt. Ik draai alweer 30 jaar mee en heb een flinke ontwikkeling doorgemaakt op basis van ervaring. En ik realiseerde me al snel dat je met werken onder druk iets afneemt van het paard. Dus gaat er geld van je saldo af. De ‘goede’ resultaten komen dan niet vanuit vertrouwen. Ze komen puur omdat paard wil ontsnappen aan de fysieke of psychologische druk of de straffen die een trainer gebruikt om resultaat te boeken.

Laten we zeggen dat ik wil dat je me vertrouwt en dat je hoogtevrees hebt. Als ik je wil laten ‘vertrouwen’, zou ik je kunnen meenemen om rotsen te gaan klimmen, en ik dwing je of straf je wanneer je aarzelt. Natuurlijk, je
zou waarschijnlijk die rotswand beklimmen, maar zou je dit doen uit vertrouwen in mij, of uit angst voor de pijn waarmee ik je bedreig? Zou je als gevolg van deze aanpak meer vertrouwen in mij voelen?

Hoe bouw je wel aan vertrouwen? Voor een lekker saldo op je bankrekening, kun je prima werken met beloningen. Geef het gedrag van je paard vorm door kleine stappen in de richting van je einddoel te maken, en doe dit in een tempo dat door je paard wordt bepaald. Sommige paarden hebben meer tijd nodig dan anderen, maar een stabiele bankrekening is heel wat waard! 🙂