Man, wat kan je hoofd soms met je spoken! De afgelopen weken staan in het teken van een enorme fluctuatie in mijn energie. Dagen die heerlijk lopen maar ook heel wat dagen dat ik nauwelijks vooruit te branden ben.
Op die dagen twijfel ik sterk aan mezelf. Kan ik het allemaal wel? Doe ik niet te weinig? Doe ik wel het juiste? Neem ik wel de goede beslissingen? Zijn anderen niet beter? Waarom gaat het zo langzaam? Waarom lukt dit niet?
Negatief denken gaat zo snel. En lijkt ook zo makkelijk. Soms veel makkelijker dan positief denken. En het ergste is dat je je hoofd soms gaat geloven.
“Toevallig” ben ik net lesmateriaal aan het ontwikkelen voor module 3 van de Basis RuiterCoach aan mijn Academie. Over positieve psychologie…..
Wat is positieve psychologie?
Het zoeken naar omstandigheden waarbij mensen tot bloei komen en technieken die het welbevinden van mensen bevorderen. (Bron: De 8 geheimen van Positieve Psychologie, Pontier&Van Moorst)
Ik stuitte op deze tekst in mijn syllabus:
Ego’s worden ook wel eens vergeleken met stemmetjes in je hoofd die jou leiden. Vanuit Voice dialogue wordt dat ook wel de verschillende ikken genoemd; je hebt verschillende kanten, delen of subpersonen die allemaal met andere ogen naar de wereld kijken. Ze houden er verschillende gewoonten op na en hebben andere gevoelens en gedachten. Het is leuk om zo naar jezelf te kijken, en het biedt een aantal voordelen. Zo wordt het helder waarom sommige mensen je meteen aantrekken en andere juist niet. En het wordt makkelijker te begrijpen waarom je soms dingen doet, zelfs als dat niet is wat je wilt doen.
Uit ‘Ik (k)en mijn ikken’ Judith Budde, Berry Collewijn, Karin Brugman
Nou, soms heb ik dus best wat ikken waar ik een dialoog mee voer…. en ik kennelijk niet alleen.
Betrap jij je ook wel eens op negativiteit over je ruitercapaciteiten? “Dit lukt niet, ik krijg vierkant halthouden echt niet voor elkaar”. “Doorzitten is zo moeilijk, dat leer ik nooit” . “Mijn timing is slecht, ik leer dit nooit aanvoelen.”
Omdenken is het antwoord:
“Ik kan dit nog niet, maar ik ga het leren.”
“Ik vind dit nog moeilijk, maar met de juiste begeleiding gaat het me lukken.”
“Dit lukt nog niet, maar dit en dat heb ik al wel bereikt.”
Kennelijk moet je je “ikken” trainen!
Waarom zou je meer focussen op jouw kwaliteiten?
• Je ontwikkelt je beter door bestaande kwaliteiten uit te bouwen dan door zwaktes te repareren.
• Het gebruik maken van je kwaliteiten voelt authentiek (echt, oorspronkelijk, geloofwaardig).
• Het geeft energie om je kwaliteiten te gebruiken, zwaktes putten uit.
• Het focussen op kwaliteit geeft meer tevredenheid.
• Bewust zijn van je kwaliteiten levert meer zelfvertrouwen op.
Simpel? Nee! Ik trap er ook nog met regelmaat in!
Als je echt goed wilt leren rijden is dat een lange en confronterende weg. Met pieken en dalen en allerlei hobbels om te nemen. Juist als je gaat voor ECHT, dan is het moeilijk. De korte route lijkt eenvoudiger maar is veelal niet fair naar het paard (en jezelf)!
Je bent nu eenmaal een ruiter, met goede en minder goede punten. Soms gaat iets je van nature makkelijk af en soms moet je echt veel oefenen om iets onder de knie te krijgen. Je maakt inschattingsfouten, maar dat doen we allemaal. Wees aardig voor jezelf anders ga je jezelf nog eens geloven en daar heeft jouw paard niets aan. Die voelt jouw teleurstelling en negativiteit!
Over positieve psychologie kan ik nog heel veel schrijven, en dat ga ik zeker doen. Dus snel op naar deel 2 van dit blog!
Liefs,
Monya
PS: 10 december is de informatiedag van de Gelukkige RuiterAcademie. Wil jij meer weten over positief paardrijden, coachings- en ontwikkelingstrajecten EN alle instructeursopleidingen? Kom ook!