Dagboek van een instructrice, deel 27

Met regelmaat vertel ik klanten het verhaal van Lovesong. Het verhaal van rijden of zitten.

Lovesong was één van mijn eerste paarden. Een KWPN-er notabene 😉. Hij had een hartafwijking en een super mentaliteit. We haalden prachtige punten maar na enkele wedstrijden ben ik gestopt. Er was geen plezier voor twee, mijn ambitie paste niet bij zijn lijf.

Een paar jaar later kwam Quirine regelmatig bij mij op stal helpen.
Steeds vaker ging ze direct naar “Loffiesong” en al gauw was ze niet meer bij hem weg te slaan. Het was “Loffiesong” voor en “Loffiesong” na. Rode konen en grote ogen.

En dat was wederzijds. De hartjes vlogen heen en weer!

En ik? Ik was een beetje jaloers. “Loffiesong” was namelijk van MIJ! 😉

Gewapend met haar moeder ging ze in de aanval…………. of ze Lovesong mochten kopen……AAAAAAARGH!

Na wat slapeloze nachten had ik de perfecte strategie bedacht. Ik stelde een proefperiode bij mij aan huis voor. In de veronderstelling dat het niks zou worden. Een 12-jarige met een 1.70m grote slungel, dat zou zichzelf toch wel regelen…..?? 😉

Maar na 4 weken bleek dat “Loffiesong” zich voorbeeldig gedroeg en dat ook zij direct in galop weg kon rijden vanuit stilstand. Grrrrrrrr. Dus ik ging, zoals beloofd, overstag.

Dat jaar haalden ze de ene prijs na de andere. Lovesong liep in het winterseizoen zo naar het kampioenschap van de NBVR. Maar toen kwam het buitenseizoen………… Tranen met tuiten…….. Ze was door 3 ringen gecrosst. Ringen met alleen bordjes….

RARA? 🙂

We kunnen als ruiter teveel rijden, te hard werken en te veel verwachten. Maar we kunnen ook zitten, afwachten en geen duidelijk doel voor ogen hebben. Deze routinier bleef braaf met zijn meisje tussen bakranden, maar bordjes legde de relatie feilloos bloot.

Zonder omheining is rijden een stuk ingewikkelder. WEG met die steun van de bakranden! Rij maar eens een volte in een open ruimte en je begrijpt gelijk waar ik het over heb! 😉

Wil je preciezer worden in je hulpen, bewuster je lichaam gebruiken en sneller leren reageren? TIP! Ik zet in mijn lessen regelmatig een parcoursje klaar. Poortjes, slalom, balkjes en pilonnen. Niks ingewikkelds! En dan maakt de ruiter een plan. Een plan met een doel: doen in plaats van denken. Rijden in plaats van zitten. Actie en reactie.

Soms worden ze echter überfanatiek, dat heet dan weer leren doseren 😉.

Fijn weekend!

Lieve groet,

Monya

PS. foto uit de oude doos! Lovesong met Quirine. <3 Hij woont nu als een bejaarde god in Frankrijk!