“Ik snap wel wat jij doet, jij voedt de mensen op!”
Een toeschouwer van mijn obstakeltraining aan de menclub in Abcoude spreekt me aan.
“Je laat mensen zelf ontdekken wat ze nodig hebben, ze verbeteren zichzelf en hun paarden verbeteren daardoor ook.”
Zo kun je het inderdaad zien. Volgens mij is les nemen een soort van opvoeding. In mijn instructie leg ik erg de nadruk op waarom iets gebeurt, waarom het paard doet wat ie doet, hoe je kunt inspelen op wat je ziet, hoort en voelt. Maar uiteindelijk moet je het toch zelf doen.
Opvoedkunde, tja zo had ik het nog niet bekeken.
“Zoiets doet die man met die honden op TV ook!”
“Cesar Milan bedoel je?”
“Ja, die is ook altijd met de mensen bezig.”
Ergens voel ik me wel gevleid. Met paarden kan ik dat ook best denk ik zo. En inmiddels met mensen ook. Want de paarden laten me zien wat de eigenaren nodig hebben. Honden is een ander verhaal. Kinderen ook. Het is dat mijn hond en kids zichzelf grotendeels opvoeden, want ik ben daar geen goede in. 😉
Gedrag van paarden is voor mij een logisch geheel. Daarom is het soms best lastig te begrijpen dat het voor iemand anders een soort kluwen van draadjes is waar geen begin en geen eind aan zit. Ik zeg altijd dat als je iets weet over de evolutie van een paard, zijn primaire levensbehoeften kent, de symptomen van goed of slecht welbevinden herkent, je dan alleen de stipjes nog maar hoeft te verbinden. Dan WEET je waar bepaald gedrag vandaan komt.
Het beïnvloeden van gedrag is een ander verhaal. Dat vergt uitproberen, creativiteit, omdenken, onderzoeken. Ik app nu regelmatig heen en weer met een lesklant uit het hoge Noorden. Die in de kofferbak mee naar huis wilde, ja die. 😉 Zij heeft na 1 les al zoveel zelf ontdekt. En ze blijft maar groeien.
En dat, dat is voor mij het grootste compliment! Ruiterzelfstandigheid. Nog mooier: Ruiteremancipatie! Daar gaan we voor!
Fijn weekend!
Lieve groet!
Monya
PS. Deze boeken zijn de moeite waard als je meer wilt weten over gedrag en gedragsbeïnvloeding: Gedrag van het paard van Mills & Nankervis, Gedrag van paarden beter begrijpen van G.M. Neugebauer, Natuur van het paard van M.K. Worthington. Er zijn er vast nog meer, maar deze heb ik zelf in de kast! 😉