De betrouwbare ruiter deel II: Leiding geven of leiding nemen?

Wat doen jullie? Geef je leiding of neem je leiding? Wat heeft je voorkeur en wat is het effect van je handelen?

Doet jouw paard alles voor je, of heeft ie af en toe een duwtje in de goede richting nodig. Hoe leg je hem dat duwtje uit? Laten we een praktijksituatie nemen: in een binnenbak staat een bloemstuk langs de kant. Het paard wil er niet langs. Hij is daar kijkerig, wijkt uit en houdt telkens in net voordat je bij het bloemstuk bent.

Ik ken situaties waarin buitenstaanders dan roepen: “rij hem ernaar toe!” “Laat je niet kennen, hij is niet de baas.” Soms wordt een paard door de ruiter met veel dwang en poeha naar het bloemstuk gedreven.

Maar waarom wil het paard niet langs dat bloemstuk? Dat bloemstuk bijt niet en het staat er al heel lang. Het lijkt niet logisch. Maar het paard heeft vanuit zijn evolutie gezien andere belangen dan wij als mensen. Dat jij niet begrijpt waarom het paard dit dit doet wil niet zeggen dat het voor het paard geen logische keuze is.

Wat zou jij doen in zo’n situatie? Raak je geërgerd? Negeer je het? Heb je een tijdje geduld en ben je er op een gegeven moment wel klaar mee? Of heb je andere manieren gevonden om toch te krijgen wat je wilt?

Volgens mij is er een verschil tussen leiding nemen en leiding geven:

In een hoek zit een leeuw. En ik duw je naar die leeuw. Je zult veel tegendruk geven om niet bij die leeuw te geraken. Maar ik duw harder en harder en je raakt steeds meer gespannen. Je begrijpt het niet en doet er van alles aan om maar niet naar die leeuw te hoeven gaan. Je weet niet wat die leeuw gaat doen en je instinct zegt dat je daar niet moet zijn. Ik vind dat je niet moet zeuren en zal alles doen om je daar te krijgen. Uiteindelijk geef je toe. Maar je hebt niets geleerd, je bent namelijk overspoeld met gevoelens van hulpeloosheid.

Of: ik leg je uit dat die leeuw er wel is maar jou niets kan doen. Want voordat je bij die leeuw bent neem ik je mee naar iets anders, ik laat je een andere oefening doen, ik laat je voor die leeuw de volte op gaan en die maken we groter en groter, ik laat je niet alleen. Door te doen wat ik normaal ook doe, en door rustig te blijven ga jij steeds minder op de leeuw letten en meer op mij. Want als ik die leeuw niet eng vind en die leeuw mij schijnbaar niets doet ben jij ook veilig. Je voelt je zelfs dapper! Je leert dat je het kunt!

Hoe betrouwbaar ben jij?