Als ruiter in balans

Voor onze paarden hebben we vaak alles goed geregeld, maar hoe zit het met jou als ruiter? Vandaag wil ik je meenemen in mijn werk als Personal Trainer.

FLEXIBILITEIT…
Al 24 jaar zit ik in het vak; train ik mensen, geef ik les en hoop daarmee mensen een stukje gezonder en fitter te krijgen. Nu kan ik zo hard mijn best doe als ik wil maar als de mensen zelf niet willen of niet open staan voor verandering van leefstijl dan houdt het op. Dan komen we geen stap verder, en dat is waar ik nog al eens tegen aan loop… Mensen zeggen het een maar doen vaak het ander.

Om fitter en gezonder te worden is er niet 1 manier, er zijn er velen, maar met alleen sporten kom je er niet. Verander je leefstijl. Dat houdt in dat je meer gaat bewegen, gezonder gaat eten ofwel beter voor jezelf gaat zorgen.

Een mooie manier om te starten is om het “lijf” in beweging te zetten. De spieren op de juiste lengte te brengen zodat ze op de goede manier het skelet kunnen laten bewegen. Daarvoor hoef je niet direct aan de ijzers of springend in een klasje te staan. Begin met het op lengte brengen van je spieren, ga blokkades te lijf door middel van stretching.

Een manier die ik gebruik is voor velen nieuw, maar misschien heb je er wel eens van gehoord: SMR (self myofacial release). Kort door de bocht: 20-30 sec druk uitoefenen op een overactieve spier en deze ontspant vanzelf.

Om een spier te kunnen stretchen moet deze vrij zijn van “trigger points”, dit zijn delen van een spier die overactief zijn en daardoor als een knoop in elkaar zitten. Om deze “trigger points” te lijf te gaan kun je naar een fysiotherapeut gaan maar je kunt ook zelf aan de slag met een foamroll.

Kuiten, bovenbenen, billen, rug, schouders, bijna alle spieren kun je rollen en vrij maken van “trigger points”. Eenmaal vrij van “trigger points” verbetert je doorbloeding waardoor afvalstoffen beter worden afgevoerd en voedingsstoffen beter worden aangevoerd, je hebt minder kans op blessures en je bent flexibeler. Een mooi begin om vanuit hier aan je lijf te gaan werken. Een goede trainer met kennis van zaken is belangrijk.

Voor de ruiters onder ons, zo werkt het ook bij paarden!

Ik wens jullie veel traingsplezier, tot de volgende keer maar weer!
Warme groet Kathleen Snippe