Jawel scheefheid, alweer! Maar er is ook zoveel over te vertellen! Had ik het in een vorig artikel over het paard dat over de buitenschouder weg loopt, nu ga ik het hebben over het tegenovergestelde: het paard dat door het binnenbeen valt: voltes worden steeds kleiner en rechtuit over de hoefslag is niet eenvoudig.
Als je paard tegen je binnenbeen aan valt, heeft hij geen lengtebuiging en loopt ‘in twee stukken’. Oplossing? Rechtrichten. Onder andere door het rechtuit rijden (zoals deze foto) om het contact met de buitenteugel te herstellen.
Omdat er vele oorzaken van scheefheid zijn duurt het een paardenleven lang om jouw paard en jezelf recht te richten en recht te houden. Deze ontwikkeling is nodig om beiden tot een totale fysieke en mentale balans te komen. Eenmaal in balans lijkt alles vanzelf te gaan. Maar het is niet vanzelfsprekend. Elke dag vergt opnieuw training.
Wat doet het paard als het tegen je binnenbeen aan loopt?
- Het buigt zijn hoofd en hals teveel naar buiten, maar de rug blijft recht.
- Er is te weinig lengtebuiging in het hele paardenlichaam, het paard loopt ‘in twee stukken’.
- Het paard ‘breekt’ af bij zijn schouders en plaatst zijn gewicht op de binnenschouder en het binnenvoorbeen.
- Door gebrek aan lengtebuiging zal het buitenachterbeen duwen en niet dragen. Hierdoor valt het paard bij elke pas steeds meer op de binnenschouder en binnenvoorbeen.
- Het paard loopt op de voorhand en volgt de weg van de minste weerstand.
Wat voel je als ruiter?
- Een lossere buitenteugel, en zodra deze teugel erbij gepakt wordt zal het paard zijn hoofd meer naar buiten stellen en nog schuiner naar binnen vallen.
- Tegendruk op het binnenbeen en binnenteugel.
- Geen respons op hulpen van het binnenbeen.
- Omdat het paard aan 1 zijde boller is wil het lichaam dit compenseren door in te knikken boven de buitenheup.
- Het is moeilijk om het bovenlichaam mee te buigen in de rijrichting, de schouders van de ruiter willen namelijk graag parallel blijven aan die van het paard.
Wat kan helpen?
Het is belangrijk om te voelen wanneer je paard recht is. Dat is een langdurig proces. Ga te rade bij jezelf: elke verandering die je in je paard wilt zien begint bij jezelf. Dus terug naar de zit- en zithulpen, terug naar de basis.
Rijd wendingen vanuit de schouder en niet vanuit de paardenmond.
Tien tips:
- Rij wendingen vanuit de schouder en niet vanuit de paardenmond. De schouderbuiging beheers je door het aanleggen van bovenbeen en knie.
- Richt je aandacht op het contact met de buitenteugel: drijf met het binnenbeen naar de buitenteugel.
- Rij grote voltes en zodra het paard naar binnen valt rij dan een stuk rechtuit totdat het contact aan de buitenteugel is hersteld. Daarna weer de volte in (het kan er in het begin uitzien als een achthoek).
- Voltes sluiten en openen (verkleinen en vergroten) is een prima oefening waardoor het paard leert van het binnenbeen af te lopen richting de buitenteugel.
- Rij op de binnenhoefslag en rij in elke hoek een volte om het paard uit te nodigen op eigen benen te gaan lopen.
- Rij stukken schouderbuitenwaarts op de bolle zijde.
- Een scheef paardenlichaam nodigt uit zelf ook scheef te gaan zitten: check jezelf : gelijke druk van je voeten, zitbeenknobbels, bovenbenen.
- Draai niet teveel in je bovenlichaam, jouw schouders zijn parallel aan die van het paard.
- Galopwerk kan helpen: overbuig het paard niet, maar rij juist op beide zijden met buitenstelling om het paard zelf zijn balans te laten vinden.
- Rij buiten in het bos stukken in galop, het paard wordt er heerlijk los en recht van.
Monya Spijkhoven
De post Monya Spijkhoven – Als je paard tegen het binnenbeen aan valt verscheen het eerst op Paardvisie.nl.